Експерт отрича да има бум на грипа у нас

В близко бъдеще не се очаква и грипна епидемия

Експерт отрича да има бум на грипа у нас | StandartNews.com

Бум на грипа у нас в момента няма, заяви в сутрешния блок на БНТ главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В близко бъдеще не се очаква и грипна епидемия. По думите му, става дума за леки респираторни заболявания, за които в повечето случаи не се налага лекарска намеса.

Няма бум на грип, става дума за други респираторни заболявания, които протичат сравнително леко с болки в гърлото или кашлица. Това заяви главният държавен здравен инспектор. Той изтъкна, че хора с респираторни заболявания или малки деца е редно да се обърнат към лекарска помощ. Той допълни, че грипна вълна не се очаква.

Нормалният начин на живот за децата не е да се държат в стерилна среда, изтъкна д-р Кунчев. "Детето, попаднало в колектив, ще се срещне с такива вируси, ще ги преболедува и ще трупа антитела. Ще изгражда имунната си система", каза инспекторът.

Д-р Кунчев коментира и зачестяващите ухапвания от кърлежи. Той изтъкна, че в повечето случаи кърлежът може да се махне не от лекар, но трябва да се направи със защитена ръка. По думите му, колкото по-скоро се махне кърлежът, толкова по-добре. Това става с въртеливи движения, но кърлежът не бива да се мачка и деформира. Ако кърлежът е стоял впит дълго време, може да се обърнем към лекар.

Не всяко ухапване е опасно. Въпреки това, хората, намерили кърлеж по себе си, трябва да се следят за повишаване на температурата и друга симптоматика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай