Една българска роза за Паша Христова

Една българска роза за Паша Христова | StandartNews.com

София. "Добър вечер приятелю млад, добър вечер другарю. Добре дошъл в нашия град, добре дошъл в България". Така започва една от емблематични български песни "Една Българска роза". Няма българин, който да не знае текста й или да не я е пял поне един път в живота си. Но може би има и такива, които не знаят кой за първи път е изпълнил рефрените за ароматната българска роза, Балкана, морето и всичко онова, което ни радва в страната.

"И не забравяй нито ден ти таз българска роза ...и мен. Нека тя да ти напомня с ароматния си глас за Балкана, за морето и за всички нас", пее Паша Христова, която днес щеше да навърши 68 години.

Покойната певица, с чийто изпълнения се гордее цяла България, е родена на 16-и юли 1946-а в София. Истинското й име е Парашкева Христова Стефанова, но много нейни близки я наричали Паша. Тя заминава с оркестър „София", Мария Нейкова, Борис Гуджунов, фолклорен ансамбъл „Аура" и народната певица Янка Рупкина, за да участва в дните на българската култура в Алжир. Датата е 21 декември 1971 г. Самолетът излита, но катастрофира. При удара на крилото в пистата, корпусът на самолета се пречупва на две и летателният апарат избухва в пламъци, а единият двигател се откъсва. Заедно с Паша пътуват още 72 души, от които 28 загиват. Спасяват се единствено Борис Гуджунов и Янка Рупкина. Два дни по-късно Паша Христова е изпратена от многобройни почитатели в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Паша Христова е обявена посмъртно със званието „заслужил артист", а през 2000 г. песента ѝ „Една българска роза" е обявена за песен на столетието. През 1972 г. излиза песента "Птицата" с подзаглавие "В памет на Паша Христова". Дамян Дамянов е автор на текста, а композитор e Тончо Русев. Песента се изпълнява от Лили Иванова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай