Дядо Киприан ще служи в потопената църква в яз. „Жребчево“

На 4 август - 7-ма Неделя след Петдесетница, старозагорският митрополит Киприан ще отслужи божествена света литургия сред запазените основи на църквата

Дядо Киприан ще служи в потопената църква в яз. „Жребчево“ | StandartNews.com


  Потопената църква в яз. "Жребчево", която в последните години е обект на засилен интерес от миряните в цялата страна, възкръсва за нов живот. Така може да се нарече предвидената служба в православния храм. На 4 август - 7-ма Неделя след Петдесетница, старозагорският митрополит Киприан ще отслужи божествена света литургия сред запазените основи на църквата. Това ще се случи за първи път откакто храмът е потопен във водите на язовир „Жребчево“. Казват, че навремето строителите не посмели да разрушат здравата, каменна църква "Св. Йоан Рилски Чудотворец" на с. Запалня, което било изселено. Оставили времето да свърши неблагодарната работа. Но правослания храм не се предал, повече от 120 години, когато водите на язовира се отдръпват навътре, изплува като видение, изпратено сякаш от Бог. 
Язовир "Жребчево" се строи през 1959–1966 г. , а в чашата му освен с. Запалня попада и Долно Паничарево. Самата църква е потопена през пролетта на 1965 г. наполовина, а към края на лятото е вече и била почти изцяло под водата. На едно възвишение, в близост до останките на църквата, се намира и изоставеното гробище. Пред него, с лице към язовира, е поставена паметна плоча за потопеното селище с надпис: „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“ Именно тук ще бъде отслужена вероятно божествената света литургия от дядо Киприан. А миряните виждат в това добър знак. Както е известно от някоко години върви дарителскат кампания за укрепването на потопената църква и възраждането и за нов живот.
  
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай