Двама писатели разнасят славата ни в Европа

Георги Господинов спечели приз, който е носил и Умберто Еко

Двама писатели разнасят славата ни в Европа | StandartNews.com
  • Георги Господинов спечели приз, който е носил и Умберто Еко

 

Тази година двама български писатели разнесоха името на България из цяла Европа. Това са Георги Господинов и Георги Бърдаров, които получиха десетки награди за произведенията си.Победител в осмото издание на Европейската награда Стрега стана Георги Господинов. Призът бе присъден за книгата му "Времеубеждище", издавана в Италия от изд. Воланд. Признанието е и за преводача Джузепе дел Агата. Господинов е първият писател от Източна Европа, който получава наградата. "Времеубежище" е уникален роман, в който авторът създава различни светове за хора, които искат да живеят само в едно определено време, което е било щастливо за тях. Европейската награда Стрега номинира петима писатели, наскоро преведени и публикувани в Италия, които са печелили важни награди в родината си. Останалите финалисти тази година бяха Ана Бландиана, Анна Уебър, Аиша де ла Круиз, Ерве льо Телие, носител на "Гонкур".

Наградата се връчва от 22-ма италиански писатели, победители или финалисти в конкурса за "Стрега". Господинов печели с 10 от 22 гласа."Стрега" е най-престижната литературна награда в Италия. Връчва се всяка година от 1947 насам за проза, написана на италиански език, публикувана между 1 май предишната година до 30 април. Носители на приза са били Марио Солдати, Умберто Еко, Чезаре Павезе, Алберто Моравия, Маргарет Мацантини.

През тази година Георги Господинов взе голямата награда за литература и на Атина. Българският писател победи автори като носителя на Нобелова награда Петер Хандке, Джулиан Барнс и Бернардин Еваристо.Господинов е отличен за дебютната му книга "Естествен роман", издадена през 1999 г. Това е най-превежданата българска книга, която е публикувана на над 20 езика.Наградата на Атина е петото международно отличие, което Георги Господинов получава за творчеството си през тази година.Георги Бърдаров пък спечели Наградата за литература на Европейския съюз за романа си "Абсолво те". Тя е посветена на арабско-израелския конфликт, но далеч повече на прошката и ще бъде преведена на всички европейски езици.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай