Два варианта за преизчисляване на пенсиите

Ще бъде изготвен проект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване

Два варианта за преизчисляване на пенсиите | StandartNews.com

Два варианта за преизчисление на пенсиите ще предложи служебното правителство на следващата власт. За целта ще бъде изготвен проект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване, съобщи служебният социален министър Гълъб Донев, предаде bTV

В първия вариант преизчислението ще стане с осигурителен доход към определена година (2018 или 2019 г.), който участва в пенсионната формула. При този вариант годишно ще са необходими около 3 милиарда лева.

Вторият вариант е преизчисление на база по-висок коефициент за година стаж (този коефициент представлява тежестта на година стаж в пенсионната формула). Сега коефициентът е 1,2 , а предложението е да се вдигне на 1,35. Този втори вариант е по-приемлив според социалния министър и ще струва около 2 милиарда лева на година.

В предложенията си към следващата власт служебното правителство ще включи и различни варианти за увеличение на максималния осигурителен доход. В момента той е 3000 лева.

При различните варианти се предлага да стане 3300, 3400 или 3600 лв. Съответно това автоматично би увеличило и тавана на пенсиите.

В предложението си служебната власт вероятно ще посочи преизчислението на пенсиите да стане от септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай