Дуранкев: Държавата загуби 40 млрд. заради емигрантите ни

Трябва да се инвестира в жп инфраструктура, а не в магистрали, твърди икономистът

Дуранкев: Държавата загуби 40 млрд. заради емигрантите ни | StandartNews.com

 

„Президентът има пълно право да налага вето или да провери чрез Конституционния съд бюджета. Защото не става въпрос за 15 лева”. Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 икономистът проф. Боян Дуранкев по отношение на решението на Румен Радев да сезира Конституционния съд по някои точки от приетия Бюджет 2019.

Той коментира и пенсионната система. „Тя е в кавички българска пенсионна система. Защото напряга бюджета, а напряга и живота на българските пенсионери. Например във Франция – едно 45-те им искания е да нямат пенсия под 1200 евро. А аз не мога да си представя какво се случва, ако българският пенсионер поиска пенсия от 300 лева. Т.нар. „Патриоти” обещаха по-високи пенсии – според тях те не управляват, според мен обаче управляват. Това е като разкрачен стоеж”, каза икономистът.

„Има достатъчно пари за събиране, но държавата не иска да събере средствата. В момента имаме геноцидна политика по отношение на пенсионерите.

Защото забележете, че в момента имаме 30 процента сива икономика. Това означава, че нялоклко милиарда не се събират. Тази сива икономика я има навсякъде, където човек тръгне. Където и да тръгнем ще видите неиздадени касови бележки. Друго място е корупцията. Има места, на които тя достига 90 процента. Така че можем да кажем има 5 милиарда лева, които не се събират. Което значи, че с тях би имала възможност да се вдигнат не само пенсиите, а и заплатите за администрацията”, каза още професорът.

„В момента външният дълг се управлява сравнително добре, но той набъбна. Защото нещата не са само ТЕЦ-ове, АЕЦ и КТБ”, добави Дуранкев.

Той коментира и паралелите между протестите във Франция и тези в България.

„Максималната работна заплата във Франция е малко над 30 хиляди евро. В България я надминаваме. „Жълтите жилетки” искат да е над 15 хиляди. Във Франция искат равенство и сигурност. И ако тези неща не се решат, Макрон ще изчезне.

В България обаче имаме песимизъм и дори отчаяние, което се превръща в ново напускане в посока търсене на по-добро бъдеще в Западна Европа. И ако погледнем сметките, относно напусналите страната, ще видим, че България всъщност е загубила 40 милиарда”, каза Боян Дуранкев.

По отношение на увеличаването на средствата в здравеопазването той бе категоричен, че наливането на нови пари не е рентабилно, защото колкото повече се налива, толкова повече иска.

„Оказва се, че най-рентабилно е в момента да точиш пари от здравеопазването”, категоричен бе Дуранкев.

„Да, в много отношения нашето здравеопазване е добро, но трябва да се направи едно проучване дали хората са доволни от него”, каза още професорът.

Той коментира и преразпределянето на средствата за магистралите.

„Транспортният проблем е голям, но това решение, което се прави в момента в Европа и света, това е скоростният влак. Защото един скоростен влак изглежда много по-добре от една магистрала, с която пак ще се влачим примерно 4 часа до морето”, каза още той.

„Държавата не инвестира в рентабилни индустрии, което е доказателство за капацитета на управляващите. Не става въпрос само за настоящите, а за всички предишни”, категоричен бе в заключение проф. Дуранкев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай