Държавата може да изчисти до 1200 тона пестициди

Само една от фирмите, които имат право да обезвреждат такива опасни отпадъци, са се съгласили да го направят, каза Емил Димитров

Държавата може да изчисти до 1200 тона пестициди | StandartNews.com

Държавата може да изчисти до 1200 тона пестициди тази година. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той обясни, че не е възможно да бъдат изчистени бързо, защото процедурата е скъпа и бавна. Но не отрече, че пестицидите са изключително опасни.

"Ние бързаме да ги махнем, затова Върховната административна прокуратура разпореди тези, които са в най-голяма опасност, които могат да застрашат. Вчера когато бяхме в Стара Загора, областният управител каза, че един склад, който е в някаква близост, не е в опасност, но в близост до водоизточник, редно е да го махнем. Около 5 тона пестициди, ще трябва и тях. С което Старозагорска област ще трябва да бъде окончателно изчистена, но ние не можем 40 години трупани проблеми", каза Димитров.

"Само една от фирмите, които имат право да обезвреждат такива опасни отпадъци, са се съгласили да го направят. Но те на място отварят всичко, окачествяват, за да знаят какво ще се изгаря в техния инсенератор, защото и те си имат екологични норми", каза министърът на околната среда, цитиран от "Монитор".

Поне до някъде е решен проблемът с другите опасни отпадъци - тези, които се оказаха под магистрала Струма и предизвикаха пожар.

"Шест месеца водихме преговори с една от фирмите, които ги генерират - сключихме договор и от следващия месец започва да се чисти", каза Димитров.

Министърът коментира и един от най-наболелите проблеми напоследък - безводието, което заплашва все повече градове в България. "За Перник е решен засега, защото язовир "Студена" е пълен. В бъдеще обаче нещата не са обнадеждаващи".

"Сега септември изтича разрешението за водопровода от София. Ако Перник прави ремонт и се наложи да се захрани от София - по кой водопровод като този няма да има право да го ползва", каза Димитров.

Министърът заплаши, че министерството няма да подпише разрешение за ползване без изрядни документ и обвини града, че не си плаща сметките. "Перник години наред ползва водата и не си плаща сметките. Прави 300 000 - разсрочат, прави 300 000 - разсрочат - в момента имат 1 млн. задължения", заяви министърът на околната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай