Добра новина: Рекордно ниска безработица

В бюрата по труда са регистрирани около 160 000 души

Добра новина: Рекордно ниска безработица | StandartNews.com

Рекордно ниска безработица - през ноември от Агенцията по заетостта отчитат 4.8%.

В бюрата по труда са регистрирани около 160 000 души. Експертите казват, че за първи път у нас има толкова малко официално регистрирани безработни.

Най-високите нива на безработица са отчетени в областите Видин, Враца и Монтана. На обратния полюс с най-ниска безработица са София-град, Варна и Габрово.

Сред най-търсените работници на трудовия пазар са шивачи, заварчици, електротехници и други специалисти в преработващата промишленост.

Най-често в бюрата по труда се регистрират хора със средно образование, без квалификация на възраст над 48 години.

За едно работно място в различните области се конкурират между 5 и 9 души, казва Иво Иванов - началник на отдел в Агенцията по заетостта.

Не всички свободни места, обаче са привлекателни за търсещите работа.

Има и места, които остават трайно незаети. Особено в по-непривлекателни, нископроизводителни сектори, като строителство, допълва Иванов, цитиран от БНТ.

Ограничителните мерки заради коронавируса не са се отразили на пазара на труда.

"Не оказа съществено влияние върху ръста на безработицата. Процесите на спиране и затваряне. От лятото на тази година всеки месец е рекорден по нисък брой регистрирани безработни."

Прогнозата на Агенцията по заетостта е, че евентуалните съкращения в държавната администрация догодина няма да се отразят негативно на трудовия пазар у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай