Сряда,

До края на годината ще е приключен обходът за тунела под прохода Шипка

От: Администратор -
A
A
A

До края на годината трябва да приключи изграждането на обхода за тунела под прохода Шипка, а през 2019 г. да стартира възлагането на самия тунел. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

„Нека на всички да е ясно, че тунелът под Шипка свързва не просто две области – Южна и Северна България, но има и надевропейски измерения. Говорим за пътен коридор, който продължава през Истанбул към Близкия Изток", каза още Нанков и посочи, че това е един огромен проект.

По думите му проектът е в две части. „Първата фаза е обход, минаване на експертен технически съвет към АПИ и т.н. – това ще приключи в рамките на тази година. Тоест, не само тунел като тунел, а имаме съответни етапи, които се изпълняват по линия на първа фаза. А през 2019 г. трябва да стартира възлагането на самия тунел – над 3 км. Източник на финансиране е държавен бюджет и бъдещо частно партньорство", коментира Нанков.

По отношение на двата месеца забавяне за въвеждане в експлоатация на участък от обхода, Нанков посочи, че това е станало заради процедурите и по строителство, и по оформяне на документация и нейното приемане. „Септември беше срокът по договор, но всичко ще бъде готово до края на годината с изключение на най-високото мостово съоръжение, строено в България преди повече от 30 години", коментира той.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички