Днес черпят смели мъже с гордо име

Църквата почита паметта на свети Андрей Стратилат

Днес черпят смели мъже с гордо име | StandartNews.com

Смели мъже, носещи гордото име Андрей, черпят днес. Църквата почита паметта на свети Андрей Стратилат, който загива с 2593-ма свои войници за вярата.

Кой е Андрей Стратилат?

По време на царуването на жестокия гонител на християните Максимиан, съуправител на император Диоклециан (285-305) в Сирия имало един храбър войник на име Андрей. Той тайно вярвал в Христа. Императорът го назначил за стратилат (военачалник) и го изпратил да воюва с персите. Андрей имал малка войска, но сам давал пример на безстрашие и научил войниците си да вярват в Бога и да се уповават на неговата сила.

След като удържал бляскава победа, той се върнал в Сирия. Там завистливи хора донесли на управителя, че Андрей е християнин. Тогава го повикали на съд и го предали на изтезания, измъчвали и войниците му. Тъй като Максимиан знаел, че целият народ уважава Андрей, той се побоял да го накаже смъртно и го освободил, но писал на управителя да намери за него друга вина, разказва житието му „Монитор”.

Свeти Андрей с войниците си отишъл в киликийския град Тарс да приемат Светото Кръщение. Тогава управителят на Сирия известил в Тарс, че той уж вдигнал с войниците си бунт срещу императора. Изпратени били войски, който избили всички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай