Димов: Има над 700 млн. за борба с мръсния възд

Защо „градската десница“ се срамува да се нарече „либерална левица“, попита министърът на околната среда и водите

Димов: Има над 700 млн. за борба с мръсния възд | StandartNews.com

Има над 700 млн. лева за решаване на проблема с мръсния въздух в текущата оперативна програма на министерството. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред БНТ. Според него тя е станала актуална, когато е била определена като приоритет на министерството през 2017-та година.

"Когато се задават въпроси към местната власт, трябва съответно местната власт да отговори на това, което направихме и което според мен беше много сериозен пробив в екологично законодателство. Ние променихме в момента стимулите, респективно санкциите, към местната власт. Досега беше санкционирано, ако не се изпълняват програмите, сега ние санкционираме, ако няма резултат, т.е. за първи път фокусът е насочен към постигане на резултат, което в края на краищата е важно, защото ако вие изпълнявате една програма без резултат, значи тази програма не е добра", каза още той.

"Това, което може да се каже за изборите, които минаха тази година - понеже има евроизбори, местни избори, безспорно и на двата избора победителят е ГЕРБ", каза Димов.

По думите му управляващата коалиция като цяло се е представила много добре. „На местните избори ВМРО удвои общинските си съветници – от 120 на 240, от около 30 кмета досега, над 60 в момента, така че това е сериозна подкрепа за ГЕРБ, т.е. запазва коалицията си, подкрепата, която има, така че това е първият извод“, каза Димов.

"Вторият извод се видя най-ясно в София - че старите комунисти направиха коалиция с новите комунисти“, коментира той.

„На практика тук под комунизъм аз имам предвид начин на мислене, който е в тези, които всъщност вие сега определихте като старите десни отивали в новите леви. Много отдавна тече процес, за който и аз в качеството си на анализатор съм имал възможност да говоря при вас, че разделението на ляво и дясно минава на консервативно-либерална основа и естествено ние виждаме в тази коалиция, за която говорите от леви либерали до зелени комунисти. Тоест една конфигурация, която изцяло стои в сферата, която съвсем спокойно можеше да бъде подкрепена и да подкрепи леви кандидати. Видяхме го в осем района в София, видяхме го в подкрепата на кандидата за кмет на БСП. Така че това е процес, който ще продължи в тази посока“, обясни той.

„Всъщност първо тя трябва да престане да се нарича градска десница и аз не знам защо се срамува да се нарече либерална левица. Тя всичките ѝ действия са свързани, между другото там се заражда един нов Коминтерн. Ние виждаме техния евродепутат в момента какви активности има срещу България. Видяхме как предишния им евродепутат случайно изпусна самолет, за да може да се стигне до една от най-тежките поражения, които има българския транспортен бизнес. Така че ние виждаме зараждането един нов Коминтерн, интернационален Коминтерн, който е готов в някакво име да предаде националните интереси на България, както това се е случвало примерно веднага след 1944 година. Така че от тази гледна точка просто това е процес, който трябва да бъде изчистен, за да престанат и гласоподавателите да бъдат обърквани. Но това няма как да се случи от днес за утре, това е бавен процес – той ще се случи“, каза още Димов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай