Димитрина: Забравете за пилотска грешка!

Няма да допусна да си измият ръцете със съпруга ми

Димитрина: Забравете за пилотска грешка! | StandartNews.com

Само не приписвайте на съпруга ми пилотска грешка. Няма да допусна да си "измият ръцете" с уменията му. Това написа в доста гневен пост във Фейсбук Димитрина Попова, съпругата на загиналия майор Валентин Терзиев.

В него тя реагира остро на всички опити инцидентът да се обясни като резултат от пилотска грешка и се обръща директно към бригаден генерал Николай Русев, командирът на авиобаза "Граф Игнатиево", питайки го защо е допуснал това да се случи.

"Само не изтъквайте пред обществото (защото то не разбира, ако не му се обясни цялата ситуация), че загубата на този прекрасен човек, а и на един скъп самолет е вследствие само на пилотска грешка, защото един полет не се извършва само от пилота - повечето хора така си мислят.

Той е свързан с още много летателни позиции по време на полета, като на каква височина е пусната мишената (в случая прекалено ниско), фактът от прекалената й необичайно бърза скорост, воденето на пилота към целта, което се извършва от друг пост, защото той нищо не вижда в такава обстановка (през нощта и при новолуние), не вижда уредите и разчита на подадената информация отвън.

При всички тези факти, да го снишиш под 1000 метра, за да гони целта, а може би под 500 метра, с тази скорост, в тъмното без уреди, където небе и море са едно и да изтъкнеш, че това е вследствие на 12 часа нальот само на пилота е прекалено.

С две думи - натресъл си го буквално в морето и после разчиташ на неговите умения да коригира нещо невъзможно, и да казваш, че нещо внезапно се е случило след това.

ЗАЩО? допуснахте това да се случи. Не всичко понякога трябва да бъде на всяка цена, за да се покажеш пред някой. В случая визирам генерал да се покаже пред министър и министър да се покаже пред НАТО, а в същото време да нямаш нищо.", се казва в поста на Димитрина Попова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай