Димитър Томов: Ще повярвам на Скопие, ако признаят Братя Миладинови

С двутомника им завещаваме на бъдещето част от българската народна свяст, та да не изчезне! - казва писателят Димитър Томов

Димитър Томов: Ще повярвам на Скопие, ако признаят Братя Миладинови | StandartNews.com
  • С двутомника им завещаваме на бъдещето част от българската народна свяст, та да не изчезне! - казва писателят ДИМИТЪР ТОМОВ в специално интервю за вестник "Стандарт"
  • Посегателството върху възрожденците ни е чудовищна кражба на култура

В ХХІ век са недопустими опитите за пренаписване на историята и за делене на героите на наши и чужди. България има категорична позиция срещу търговията с българска памет и български герои, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на представянето в Българската телеграфна агенция на фототипното издание на сборника на Братя Миладинови „Български народни песни“ и „Събрани съчинения“. Събитието отбеляза тържествено 160-годишнината от смъртта на Димитър и Константин Миладинови.По този повод "Стандарт" потърси за интервю един от интелектуалците, които стоят зад родолюбивия проект - големия писател Димитър Томов, когото наричат "разказвача на българското". Той е дългогодишен директор на Университетско издателство “Св. Климент Охридски”, член на Съюза на българските писатели, носител на множество награди за творчеството си.

  • Езикът на омразата е недопустим за държава, претендираща за член на ЕС
  • Който иска да узнае защо сме оцелели като народ български нека прочете двутомника на Братя Миладинови
  • Тревожно нараства броят на ученици, които са функционално неграмотни

- Г-н Томов, заедно с историка Цочо Билярски и с проф. Кирил Топалов реализирахте един уникален проект – издадохте в двутомник събраните съчинения на Братя Миладинови и епохалния им труд „Български народни песни“. Премиерата бе на 11 януари 2022 г. Как се роди идеята?

- Сборникът „Български народни песни“ е първата печатна книга с оригинални текстове на автентичен български фолклор.Отпечатана е през 1861-ва година в Загреб. За последните 30 години, ние с проф. Кирил Топалов за трети път издаваме факсимилно това историческо постижение на българската народна култура – съответно отбелязвахме – 140-ата, 150-ата, а през 2021 година – 160-ата годишнина от първото издание.

Ала през тази 2021-ва година, споделяйки идеята с близкия си приятел Цочо Билярски – знаменит наш изследовател на българската история и книжовност – той предложи да отбележим и още една годишнина – 160-ата от смъртта на Братя Миладинови – зверски изтезавани от турските власти в цариградските зандани. Константин – починал на 6 януари 1862-ра, и Димитър – починал 4 дни по-късно – на 10 януари 1862 г.

И двамата загиват заради служението си в името на България и българския народ, отстоявайки правото българите да имат свои училища и църкви, в които да се учи и проповядва българският език. И Цочо Билярски се зае да състави тази втора книга „Събрани съчинения“ на Братя Миладинови. Който иска да узнае защо сме оцелели като народ български – нека я прочете.

- Редактор сте на единия том - събраните съчинения на Братя Миладинови. Какво от просветителското им дело и заветите им е особено актуално днес?

- Редакторството на подобен род автентични текстове е почти формално – доколкото да се получи книгата, разположение на предговор, художествено оформление и т. н. Силата на тези съчинения е в тяхната правдивост.

Българските народни песни от онова време са ярко доказателство, че техни създатели и носители са български човеци – талантливи, с порив към красота и висока нравственост. А делото на Братя Миладинови не е само просветителско – то е човешки подвиг на ярки личности, които имат огромен принос нашият народ да се осъзнае като български именно през периода на Възраждането. Тяхната саможертва ни задължава, докато има България и българи да помним и тачим хора като Братя Миладинови.  

- През целия си живот Димитър Миладинов работи за създаването и укрепването на българските училища, преподава на български език. Достатъчно добре познати ли са днес той и брат му Константин на българските ученици?

- Не мисля, че делото на Братя Миладинови е добре познато на нашите съвременници – нито в училище, нито от по-възрастните поколения. Ако тръгнем да изследваме причините защо такива възрожденци са малко известни в по-ново време, трябва да напишем отделна книга, не интервю.

Но аз като издател и писател, живея с чувството за мисията на книжовник, който има дълг да не се забравя стореното от великите ни предци. Все имам надежда, че с подобни издания пренасяме в настоящето и завещаваме на бъдещето част от българската народна свяст, та да не изчезне!

- „Български народни песни“ е един от най-крупните книжовни паметници на българското Възраждане. Показателно е, че в него има песни от Струга, Прилеп, Кукуш и др., които Димитър и Константин Миладинови определят като български, а не като македонски. Ще бъде ли използван този исторически документ в решаването на спорните въпроси със Северна Македония?

- Ще повярвам, че в сегашна Република Северна Македония наистина се стремят да постигнат европейски стандарти на държавническо поведение, когато видя например, че този двутомник на Братя Миладинови свободно се продава в книжарниците на тази наша съседка.

И не само подобни книги от българското Възраждане. Какво и кой има да спори за десетки писатели-българи от този период, които от десетилетия се обявяват за македонски. Това е чудовищно посегателство и кражба на българска култура.

Сегашната македонска общност има писмен език от 1945 година насетне. Всичко преди това е написано на книжовен български език, за утвърждаването на който Константин и Димитър Миладинови заплащат с живота си. Това е важното. Спекулации с българската им принадлежност не може да са предмет на спор, разисквания и т. н.

- Заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев потвърди с консенсус българската позиция. Как очаквате да се развият двустранните преговори оттук нататък – предстои посещение на премиера Кирил Петков в Скопие?

- Внимателно се запознах с решенията на Консултативния съвет по национална сигурност при нашия Президент от 10 януари. У мен има огромна тревога, че в нито една от 7-те точки на решенията не присъства възможността България да представя своята позиция пред различните органи и структури на ЕС, ООН, и други международни организации и форуми.Членството на РСМ в ЕС не е само двустранен въпрос между България и РСМ.

Македонската страна от десетилетия води агресивна пропаганда да утвърди македонизма, възникнал като резултат от Коминтерновски инженеринг и волунтаризма на комунистическия сатрап Тито.

България трябва да показва и да разказва за геноцида над македонските българи, насилието, с което се е образувала днешната тамошна общност, която сега иска да открадне нашата българска история и идентичност.

- Как си обяснявате езика на омразата срещу българите и България в Северна Македония?

- Над 150 години върху македонските българи се оказва геноцид, асимилация, натиск да се отродят от корените си.Съвременната държавна доктрина на РСМ е изградена на омразата към България и българите. Езикът на омразата е издигнат в ранг на държавна културна и образователна политика.

Този език е недопустим за държава, претендираща за член на ЕС.

Ето това трябва да настояваме ние, ако като държава и народ имаме достойнство – в ЕС такова поведение, такъв език на омразата е недопустим, абсурден.

- Какво трябва да направи България, за да защити националния си интерес от една страна и правата на българите в Северна Македония от друга?

- Това е въпрос, на който едва ли аз в едно кратко интервю ще мога да отговоря. В крайна сметка има нелоша база, за да се върви към решаване на въпросите – Договора между България и РСМ, който дори да е недоизпипан, специалистите са на мнение, че ако се спазва, главно от страна на РСМ, проблемите ще могат да се разрешат в полза и на двете държави. Ала също специалистите твърдят, че РСМ няма намерение да спазва, поне засега, този договор и продължава с неадекватното си поведение да отправя злостни нападки и претенции към България.

- Председател сте на Училищното настоятелство на НУКК. Като писател и филолог, дългогодишен директор на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ как оценяване промените от последните няколко години в програмата за часовете по българска литература? Много емблематични автори бяха редуцирани или направо премахнати от часовете.

- Проблемите, свързани с изучаването на българската литература не само в училище, а и в университетите, преди всичко са свързани с грамотността – с правилното и добро овладяване на родния ни български език.Тревожно нараства броят на подрастващите ученици, които са функционално неграмотни, а сетне се превръщат и в неграмотни студенти – независимо по каква специалност; а накрая – имаме невежествени висшисти, уж учили, ама не владеят българския език. Тук лично аз имам продуктивни виждания, но те биха били предмет на отделен разговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай