Децата, които ще платят провала ни

Поколението Z, за което светът толкова се безпокоеше, вече израсна

Децата, които ще платят провала ни | StandartNews.com

Поколението Z, за което светът толкова се безпокоеше, вече израсна, завърши училища и университети и се оказа, че място за безпокойство по отношение на него няма.
Не знам как ще кръстим следващото поколение, тъй като буквите от латиницата свършиха, но сигурно ще му приляга отново да е А - покрай дистанционното образование в много отношения то трябва да започне от А, Бе, когато поредната извънредна ситуация свърши. И не само покрай обучението - това са децата, на чиито крехки плещи ние поставяме задължението да плащат сметките за извънредните ни /а и за редовните/ ситуации в следващите години. Да ни плащат пенсиите. Един немалък товар за хора, някои от които ще се образоват, защото някой е посял в душите им интерес към ученето, независимо под каква форма. А други ще останат тотално необразовани и още догодина ще отпаднат от училище, защото по време на дистанционното не са научили абсолютно нищо и вече тотално са се откъснали от необходимостта да го правят. А от друга страна - защото отвореният след изолацията свят ще им предложи емоции с нова интензивност, която не може да конкурира класната стая.
С българското, а може би и с всяко образование, ще се случи най-трагичното - то ще отвори ножицата между невежество и знание в още по-голяма степен. Дори и частните уроци, а далеч не всеки има възможност да ги плати, няма да компенсират това. Вече ми разказваха ситуация с ученик, който ходи на частни уроци и трябвало да потърси синоним на  "строител". Детето казало "ремонтьор". Когато учителят опитал да му обясни, че такава дума няма и дори му показал речника, ученикът заявил: "Не знам за речника, но я има - през пандемията правихме ремонт и мама каза, че ще идват ремонтьори".
Не се сърдете, но това е една от опасните последици на онлайн обучението в присъствие на родителя. Който, естествено, би трябвало да бъде най-големият авторитет, но понякога не е подготвен за тази роля. Разбира се, в учебните програми има много глупости и родителите имат право да правят забележки, имат право да критикуват и учители, които преподават "през пръсти". Но другата част ще бъде невежеството, което домашните авторитети възпитават у детето, понеже просто малко не са си доучили навремето, но смятат, че са в правото да знаят всичко, което учителят на детето им не знае, камо ли пък "тези в министерството".
Отделен е фактът, че властите не помагат на ситуацията с това "примък-отмък" от старата народна приказка - днес ще се върнем в училище, утре ще учим от вкъщи, накрая ще минем хибридно. По този начин децата имат проблеми и с организацията на деня си, която на тяхната възраст е от решаващо значение, и с емоциите, и със социализацията. Дори повечето възрастни в момента страдат от липса на контрол върху живота си заради изменчивите мерки, та какво остава за хора, които все още формират характерите си. И на финала трябва да платят цената за това. Необразовани, или пък изглеждащи образовани колкото за членство в някоя политическа партия, ние ще ги обременим с минало, което не е тяхно, и с бъдеще, което е неясно. Най-образованите ще излязат от ситуацията, но най-вероятно ще са още по-малко, а и да решат да развиват някакъв бизнес, няма да имат разбиращи подчинени. Ако решат да влязат в политиката, няма да имат разбиращ народ /то и сега е проблем, камо ли тогава/. Идва новото нормално, както обичат да го наричат, но не съм сигурна какви ще бъдат плодовете му. Навремето е било нормално, ако си завършил университет, да знаеш латински. Сега е нормално да пишеш с правописни грешки и да сваляш гаджетата в интернет със zdr ko pr?
Всъщност, една от най-важните задачи на учителите е не толкова да обучават, колкото да създадат интерес към това да учиш сам. Но не знам нито дали повечето са способни да я изпълнят, нито дали голяма част от подопечните им деца са в състояние да развият интерес към ученето, ако то следва логиката на сегашните учебни програми и се преподава от един монитор, на който можеш да си пуснеш далеч по-интересни неща. Да пазим здравето им ли? От ковид сигурно да. За психичното, интелектуалното и емоционалното ще говорим пак след време. Ако има с кого.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай