Десислава Иванчева получи право на отговор в Стандарт

Десислава Иванчева отхвърля внушенията, според нея, направени от зам. главния прокурор Иван Гешев

Десислава Иванчева получи право на отговор в Стандарт | StandartNews.com

Бившата кметица на софийския район Младост и подсъдима по обвинения за подкуп Десислава Иванчева поиска от Стандарт да й бъде предоставено право на отговор във връзка с публикация отразяваща интервю за зам. главния прокурор Иван Гешев пред БНТ. В интервюто си той, освен други, въпроси коментира и делото срещу г-жа Иванчева:

https://standartnews.com/balgariya-krimi/ralo-ralev-trsel-podkupi-v-stil-ivancheva-393566.html

Десислава Иванчева нарича изявленията на г-н Гешев „направени внушения, изречени лъжи и манипулации“, които целят злепоставянето й, както и „уронването на престижа и доброто ми име“.  

Г-жа Иванчева твърди, че „г-н Гешев прави недоказани внушения, че случаят в “Младост” бил максимално открит и цялото дело било в медиите. Точните му думи са: “В случая „Младост“ се наложи да бъдем на 100% открити и да представим на обществото всичко, което разполагаме. По една или друга причина цялото дело е в медиите.” Категорично заявявам, че това не е вярно. Цялото дело изобщо не е в медиите, това би било гигантско нарушение на множество съдебни разпоредби, макар че прокуратурата вече ги наруши многократно по моето дело.“

От името на редакционния екип можем да кажем, че не носим отговорност за изказванията на г-н Иван Гешев, още повече, че са дадени за друга медия. Единствената роля на Стандарт в случая е да отрази интервюто безпристрастно, като разбира се отчита интереса у обществото към определени акценти.

Въпреки това, медията ни се съобразява с желанието на г-жа Десислава Иванчева и публикува точно текста, предоставен ни като право на отговор. Той гласи следното:

“Иван Гешев нарушава по 9 начина 13 международни и национални правни инструменти - Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), Всеобщата декларация за правата на човека, Конституцията на РБ, Закона за съдебната власт, правилата на Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на РБ и др.

Дадената от него информация не трябва да се взема под внимание, защото той не е упълномощен да прави изявления от името на прокуратурата.

ПРОКУРОРИТЕ НЯМАТ право да говорят каквото си искат. Те трябва да спазват законите и правилата, разпоредбите на националното и международното законодателство, които се отнасят до информация от обществен интерес, правото на неприкосновеност на личния и семеен живот. Трябва да се съобразяват с:

I. Принципите, заложени в международните и регионалните правни инструменти в същите области

Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи -  чл. 6, алинея 1 и 2, чл. 8 и чл. 10

Всеобщата декларация за правата на човека на ООН - чл. 11

Международен пакт за граждански и политически права на ООН

Препоръка (2002)2 на Комитета на министрите на Съвета на Европа за достъп до официални документи (Recommendation (2002)2 by the Committee of Ministers of the Council of Europe on access to official documents)

Препоръка (2003)13 на Комитета на министрите на Съвета на Европа относно предоставянето на информация чрез медиите във връзка с наказателно производство (Recommendation (2003)13 by the Committee of Ministers of the Council of Europe on the provision of information through the media in relation to criminal proceedings)

Препоръка (2000)19 на Комитета на министрите на Съвета на Европа към държавите членки относно ролята на прокуратурата в системата на наказателното правораздаване (Recommendation (2000)19 by the Committee of Ministers of the Council of Europe to the Member States on the of public prosecution in the criminal justice system)

II. Национални инструменти:

Конституцията на Република България - чл. 31, ал. 3

Закона за съдебната власт  - чл. 16

"Наръчник за взаимодействие на органите на съдебната власт с медиите" на Висшия съдебен съвет (ВСС)

"Правила за медийна комуникация в системата на Прокуратурата на Република България"

Иван Гешев отново нарушава посочените правила, които имат задължителен характер, а именно:

Заместник-главният прокурор Иван Гешев НЕ МОЖЕ да дава изявления за медиите. Само говорителят на главния прокурор има право да предоставя информация за работата на прокуратурата по конкретни преписки и дела със засилен медиен интерес (чл. 5 и чл. 6.2 от т. 13 Правила на ПРБ).

Информацията НЕ МОЖЕ да е неточна (лъжи).

Информацията НЕ МОЖЕ да пристрастна.

Да нарушава презумция за невиновност и неприкосновеността на личния и семейния живот .

Да не съобщава информация, която може да предизвика предубеждение в медиите.

Не може да изразява лични мнения.

Не се правят прогнози за изхода на разследването.

Не се дават оценки на доказателствения материал.

Да оставя впечатление за политическа ангажираност или пристрастност.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай