Денят на будителите в УниБИТ - в Националната библиотека и интернет

Уникалното висше училище отбелязва 1 ноември с научна конференция с международно участие

Денят на будителите в УниБИТ - в Националната библиотека и интернет | StandartNews.com

Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) празнува Деня на народните будители по традиция с научна конференция „Обществото на знанието и хуманизмът на ХХІ век“ и среща на учени от различни страни.

Тържеството за 19-та поред година започна в Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ – първия дом на Библиотекарския институт, с церемония за награждаване на личности, вписали се в историята на уникалния университет и връчване на Националната награда на името на акад. Благовест Сендов, учредена от ръководството на УниБИТ. Идеята е на проф. д.ик.н. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на бутиковото висше училище.   

Уникалният български празник на духовността бележи началото си от 1922 г., когато тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски предлага на правителството на Александър Стамболийски по инициатива на интелектуалци 1 ноември да бъде определен за Ден на българските народни будители. 99 години по-късно този ден е официален празник в Р България, с който ознаменуваме делото на  българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на българския  национален дух и стремеж към образование и книжовност.

И УниБИТ – в повечето случаи единствен в столицата София, изпълнява на дело Прокламацията на онзи ден – „празнуваме големите българи, за да събудим у младите хора интерес към дейците на миналото ни“.

Празникът в светилището на българския дух – Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“, тази година не събра стотици около паметника на Светите братя, както обикновено, а само ръководството на УниБИТ, малцина гости, приятели и студенти. Заради противоепидемичните мерки само ограничен кръг хора бяха свидетели на уникалното тържество на живо, стотици пък наблюдаваха церемонията онлайн.

Заради усложняващата се епидемиологична обстановка не на трибуната, а на местата за публиката през един седяха г-н Ангел Гушев – учител в Природоматематическа гимназия „Васил Друмев“ – Велико Търново, проф. д-р Даниел Вълчев, внукът на акад. Кирил Боянов – Иван Боянов, Борис Велчев – председател на Конституционния съд, г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, проф. Кристоф Щукелбергер, общественикът Иван Тенев.

С приветствие празника уважи министърът на образованието акад. Николай Денков.

Добавена стойност към датата 1 ноември за трети път УниБИТ прибави с връчването на Националните награди на името на известния университетски преподавател, учен, общественик, политик и дипломат проф. Благовест Сендов“. Те бяха връчени на учителя г-н Ангел Гушев – отличен в категорията „Учител“; проф. д-р Даниел Вълчев – в категорията „Университетски преподавател“ и акад. Кирил Боянов – специална награда.И още едно събитие украси празника на академичната общност – удостояването на проф. Кристоф Щукелбергер със званието „Почетен професор на УниБИТ“ – решение на Академичния съвет на УниБИТ.

„1 ноември е светла дата в календара на България и на нашето висше училище – празнуваме Деня на народните будители и плодовете на нашите преподаватели, подготвени за XIX научна конференция с международно участие „Обществото на знанието и хуманизмът на XXI век“. И въпреки пандемията е важно да отбележим този уникален български празник! Защото това е денят на българския дух, на родолюбивите просветители, отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието. Наш дълг е да следваме техния пример“, каза в приветствието си към всички – присъстващи и наблюдаващи онлайн, ректорът проф. Ирена Петева.

„Щастлив съм, че в този миг на всеобща признателност към възрожденското дело на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Априлов, Петър Берон, Христо Ботев, Добри Чинтулов,  Васил Левски … цял низ от светли имена на хора, отдадени и саможертвали се за родината с книга и перо в ръка, нашият университет успя да събере макар и през екрана на компютъра и телефона политици, учени и студенти и да отбележи по достоен начин този единствен есенен български празник на духовността “, обобщи в словото си проф. Стоян Денчев. Той прелетя над времето, историята и настоящето с резюме на пленарния доклад на научната конференция „УниБИТ – университетът на аргонавтите в XXI век“ – съавторска разработка на проф. Стоян Денчев и д-р Евелина Здравкова.

За добре дошли в храма на книгата поздрав отправи д-р Красимира Александрова – директор на НБКМ „Свети свети Кирил и Методий“.През целия ден чрез онлайн връзка от аудиториите на УниБИТ се провежда XIX научна конференция „Обществото на знанието и хуманизмът на XXI век“.

През 2021 г. конференцията е посветена на 165-годишнината от създаването на първите български читалища и първите читалищни библиотеки – читалище „Постоянство“ в гр. Лом, Народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ в гр. Свищов, Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в гр. Шумен. Следвайки традицията на първите български народни читалища, през 2003 г. доц. д-р Петър Парижков, преподавател и завеждащ катедра „Книгоразпространение и общообразователни дисциплини“ в тогавашния Колеж по библиотечно дело, предлага 1 ноември да се отбелязва с научна конференция.

В тазгодишното издание участват почти 90 учени с доклади, разпределени в 5 секции: „Книжовност и хуманизъм“, „Културно наследство – история, съвремие и перспективи“, „Информационни технологии и дигитални трансформации в обществото на знанието“, „Сигурност – предизвикателства в XXI век“ и „Университетска младежка академия за управление на знания“ (секция за студенти и докторанти) – основните секции в изданието представят важните за УниБИТ научни области и направления, в които студентите получават своето академично образование. Освен от Университета по библиотекознание и информационни технологии, в конференцията с доклади се включват учени от БАН, от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, от Университета на Саламанка, Испания, от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“, от Висшето училище по сигурност и икономика, гр. Пловдив, от Германия, Австрия и др.

Конференцията дава възможност на научната общност да се запознае с достиженията в различни тематични области на знанието. Авторските доклади са публикувани в дигиталния сборник на конференцията „Обществото на знанието и хуманизмът на ХХІ век“ (съставител: доц. Д-р Любомира Парижкова), – включен във референтния списък на НАЦИД. За сборника специално място е отделил специалният брой на уникалния КирилоМетодиевски вестник „За Буквите – О писменехь“.

Печатното бижу на УниБИТ публикува рецензията „Новите обществени предизвикателства, представени в сборника с научни доклади „Обществото на знанието и хуманизмът на XXI век“ на проф. д-р Мариела Модева за сборника на конференцията. В статията проф. Модева очертава картината на глобалните кризи и конфликти, пандемията от COVID-19, бедността и неравенствата, зелената икономика, достъпа до достоверна информация и стратегически ресурси, социалните, културните и религиозните конфликти, проблемите и решенията на актуалните въпроси на съвременната цивилизация и още редица нови феномени като обекти на новите политически, икономически и научни парадигми, които осмислят и да съдействат за намирането на адекватни отговори на предизвикателствата, пред които се изправя днешното общество.

Сборникът с научни доклади „Обществото на знанието и хуманизмът на XXI век“ разглежда, чрез различни авторови трактовки, важни, от историческа и от съвременна гледна точка, проблеми на информационното общество, подходите при управление на знанието, културното наследство, националната сигурност, институциите на паметта.

Всеки народ има велики празници, но само българският народ чества Деня на своите будители като част от нашия дух, от нашата съвест, като възхвала на делото им. От 19 години насам на този ден УниБИТ отдава почит на създателите и пазителите на българската духовност, съхранени в народната памет по този начин и за нас това е особена отговорност и чест, обобщи в заключение доц. д-р Любомира Парижкова, член на научния колектив  и председател на организационния комитет на престижния научен форум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай