Дебатът за водата. Много обяснения, неясни цени

Какви ще са цените догодина - ще се решава до декември

Дебатът за водата. Много обяснения, неясни цени | StandartNews.com

Изслушването на шефът на КЕВР Иван Иванов в парламента се превърна в поредната говорилня, в която едни си правеха пиар, други се оправдаваха.  

Иван Иванов, чиито мандат изтече и предстои смяната му до седмици, се впусна да обяснява, че исканията на ВИК дружествата за по-високи цени ще се обсъждат в комисията следващите месеци. Тоест без него.

Мая Манолова, която поиска изслушването, обяви че се готви драстично поскъпване на цените по гредове. Но после стана ясно, че това увелиние тепърва ще се решава от Комисията, а засега е предложение на дружествата.

Тя отново припомни, че е внесла прoмeни в Зaкoнa зa ВиК c цeл да се прoмени цeнообразуването нa вoдaтa.

Най-фрапиращото предложено увеличение е за Сливен - 127% в cрaвнeниe c цeнaтa прeз 2021 гoдинa.

Оказа се, че проблемът с некачествената вода също е достатъчно сериозен, но за диференцирани цени на водата при това положение трябва промяна в закона.

Прекалено голямо увеличение на цените на ВиК услугите искат ВиК операторите, но това по никакъв начин не означава, че регулаторът ще утвърждава такива цени, каза Иван Иванов и посочи, че регулаторът ще излезе с решение в края на годината.

Мая Манолова от ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме!" посочи, че от началото на следващата година предстои поредно драстично увеличение на цената на водата в цялата страна - средно за следващата календарна година с около 30 процента, а до края на следващия 5-годишен период - с до 127 процента. Най-висока ще е бъде цената в област Сливен или поне такова е искането на ВиК операторите, добави тя.

Това са цени, които единствено са предложени, но както знаете в произведенията на Николай Хайтов се казва - едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го постигнеш. Ако се проверят аналите на комисията за последните 5-6 години, ще се установи, че непрекъснато Регулаторът ограничава такива прекомерни искания на ВИК операторите“, уточни Иван Иванов. По думите му до 30 юни водните дружества са били длъжни да представят своите бизнес планове.

Той увери депутатите, че членовете на Регулатора по правило определят „пределни цени“, което значи, че тази цена служи за защита на потребителите и ВИК операторът не може да вдига цената, както си реши.

Самият оператор може да намали цената, но това може да стане и чрез асоциацията на ВИК по маста. Иван Иванов подчерта, че в нея участват Областният управител и кметовете на общини, т.е. местната власт, която също трябва да одобри нуждата от евентуално заявените сериозни инвестиционни дейности от ВИК дружествата. Според председателят на КЕВР такъв е и случаят в Сливен, където се иска увеличение на кубик вода от 2.38лв. на над 5 лв., но това нямало да се одобри от Регулатора, ангажира се Иван Иванов.

Относно водата в с. Брестовица, Пловдивско, където качеството ѝ е голям проблем за населението, председателят на КЕВР потвърди, че случаят не е единичен.

„Има силно влошаване на качеството на подавана вода. Може ли да бъде санкциониран операторът с рязко намаляване на цената на водата, КЕВР няма такива правомощия. Когато операторите подават некачествена вода, следва да се намали цената на водата. Ние определяме единна цена за цялата територия на оператора. Само с промяна в закона може да бъде извършено такова диференциране на цените“, категоричен бе Иван Иванов.

Той подчерта, че 12 млрд. лв. нужни за модернизация на ВИК в страната.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай