ДДС резна модернизацията на армията /ОБНОВЕНА/

ДДС резна модернизацията на армията /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Парите за модернизационни проекти са намалени, тъй като е имало промяна в закона за ДДС от 2016 г. „Леката изненада" дошла при работата по проекта за корабите. Това е проблем и по темата с изтребителите, каза военният мистър Красимир Каракачанов в ресорната комисия на НС.

Инвестиционният проект за придобиването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС беше приет от 43-ото Народно събрание през юни 2016 г. Прогнозната максимална стойност по него беше 820 милиона лева.

В средата на ноември от МО съобщиха, че българската фирма МТГ „Делфин" АД е удовлетворила техническите и финансовите изисквания на поканата за предоставяне на оферти за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили. „Имаше една лека изненада по отношение на този проект.

В края на миналата година се добави и ДДС към него, т.е. сумата за реализирането на проекта намаля със 164 млн. лв. и това според мен е причината да остане една единствена фирма", каза днес пред депутатите министърът. Каракачанов заяви, че се подготвя изработването на договор. „Подобен договор не е изработван към момента, но аз се надявам, че до края на годината, ако се стигне до договор, той трябва да бъде подписан", посочи той и напомни и че са необходими 90 млн. за частичната модернизация на фрегатите.

Пред журналисти Каракачанов обясни, че сумата, която е гласувана, е без ДДС. „Тогава тези проекти не се облагаха с ДДС. Към декември месец миналата година стана изискуемо ДДС-то към подобен вид проекти и разходи и това на практика намалява общата сума.

Апропо това е проблем и по темата с изтребителите, защото НС на същата дата - 2 юни 2016г. гласува 1,5 млрд.лв. за изтребителите и 820 млн. лв. за корабите. Сега обаче реално сумата за корабите е 20% по-малко. Същото за съжаление се получава и с изтребителите на 1,5 млрд. – 300 млн. лв. не е малко, 20% ДДС", каза Каракачанов. Според него решенията са две. Или „се свиваме в сумата" както станало с корабите, или искат допълнително средства. „Или третото решение е промяна отново на закона в обратната посока", посочи той.

Проектът за сухопътни войски за бойна машина на пехотата все още не е гласуван в НС. По думите на Каракачанов в проекта на Сухопътни войски изрично са упоменали, „че сумата, която искаме 1,2 млрд. лв. за бронираната машина е без ДДС".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай