ДБ готви капан за пенсионерите

Допълнителните 50 лв. товарели бюджета

ДБ готви капан за пенсионерите | StandartNews.com

50-те лева към пенсиите товарят бюджета с 1,3 милиарда лева и ако се спрат няма нужда да се прави актуализация, смята депутат от ДБ.

Икономически ситуацията не е добра, но това се дължи основно кризата, каза в "Денят започва" по БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от "Демократична България" Георги Ганев, предаде Факти.

Икономиката отбеляза спад, но домакинското потребление държи определено ниво. Туризмът и транспортът обаче са в спад. Държавата харчи повече заради мерките за здравеопазването, по-голямата част се дължи на увеличените заплати в публичния сектор и пенсиите и добавките, те натоварват бюджета.

Ганев заяви, че по последни данни има дефицит на бюджета към края на март. „Към края на април министърът на финансите г-н Ананиев при изслушване в парламента изрично спомена, че очаква да няма дупка“.

Зависи как ще се развие кризата, ако няма следваща вълна, е възможно с разумно управление на бюджета, както е заложен в сегашната рамка, да се изкара до края на годината, обясни Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай