Чудната история на Чапа, дарил $1 млн. на болницата в Мадан

Емигрантът милионер, пристигнал в Америка със 75 цента в джоба, се чуди на нашенци, които щом стъпят в САЩ, първо си купуват скъпи коли и телефони

Чудната история на Чапа, дарил $1 млн. на болницата в Мадан | StandartNews.com

Шефкет Чападжиев - най-богатият българин в САЩ, е дарил 1 милион долара на болницата в родния си град Мадан. Историята на Чапа, както го наричат приятелите му, е достойна за филм.

Роден е в малкия родопски град  преди 79 години в семейството на дребен търговец. Бил на 10 години, когато семейството е изселено от новата социалистическа власт в Северна България като вражеско -  баща му Садък Чападжиев е бил сподвижник на Никола Петков. Пак по тази причина не може да осъществи мечтата си да се изучи за лекар.  Завършва вечерна гимназия, а работата като касиер в ТКЗС не го удовлетворява. Постепенно стига до идеята, че трябва да потърси късмата си другаде. 

Бяга през гръцката граница, а през 1964 г. пристига в САЩ само със 75 цента в джоба. Захваща да рекламира олио за надница срещу $1,25 на час. После  става сервитьор. В печатницата, в която работи, му хрумва идеята, че би могъл да се препитава с такъв бизнес. Спестява средства, за да закупи машини втора ръка. Оборудва с тях печатарски цех. И така се започва. Днес той притежава голяма полиграфическа база. Според някои източници - най-голямата в Северна Америка. 

Придобива 13 фабрики, като ползва за бизнеса си две от тях, а другите 11 ги дава под наем. Има имоти в Чикаго, Ню Йорк, Флорида и в Кито - столицата на Еквадор.

Запознава се с бъдещата си съпруга Магдалена Буено от Еквадор на курса по английски в Чикаго. Скоро след запознанството сключват брак, като вече са заедно от  десетилетия. Имат три деца - София, Сабрина и Сам.

Чападжиев е душата на българската емигрантска общност зад Океана, помагал е на много нашенци. Почетен гражданин е на щата Илинойс. Известен е в България с дарителската си дейност. С негови пари е издигнат паметникът на Алеко в Чикаго. Подпомага Православната църква там, както и българския културен клуб. Дарявал е и продължава да дава средства за болници и домове за възрастни хора у нас. Съхранил е доброто си отношение към България, въпреки че навремето държавната власт се е отнесла лошо към неговото семейство.

Винаги е казвал, че не го блазнят парите, а пътят за придобиването им. Друго негово известно изказване е, че който е успял в Америка, ще успее и в България. А който не се е справил у нас, няма шанс и в Страната на неограничените възможности.

Трябва да усетиш и прецениш ситуацията, да си решителен, да не се отчайваш, да не хитруваш на дребно с държавата, клиентите, работниците си, заявява още той.

“Ако трябва да започна от нулата, ще мия чинии, но ще остана в САЩ”, каза мултимилионерът, когато се върна у нас през 2018 г. за премиерата на биографичната си книга “Чападжиев”. Тогава той сподели още, че  не може да се начуди на нашите сънародници в Чикаго, първата работа на които е да си купят “Мерцедес” на старо или БМВ. “Още няма пари за квартира, а лъскавото го блазни. Оправи си живота, пък тогава купувай…  Купуват си последните модели GSM и хоп - демонстративно сядат на масата и ги слагат отгоре. Едва ли има по-прост и евтин телефон от този, който ползвам в момента. Но ми върши работа. Нямам бодигард. От какво да ме е страх?", споделя бизнесменът. 

Последното приключение на Чападжиев е полет в космоса с първия в света комерсиален космически кораб на британския предприемач Ричард Брансън. Броил е 200 000 долара за билет. За него разказва:  “Полетът ще трае около 3 часа. Докато обядваш, и се връщаш. Не е чак толкова голяма работа, колкото писаха вестниците. Това не е нито мечта, нито каприз. Обиколил съм със самолет „Конкорд” цялото земно кълбо. Просто обичам да пътувам, а космическата разходка е поредното ми подобно изживяване”.

Чападжиев казва още, че му е много странно, когато с него се отнасят като към  супергерой. “Успял съм в някакъв смисъл, но мнозина са по-богати хора от мен. В България има големи капиталисти, които непрекъснато си мерят милионите. Аз не съм такъв човек. В Америка не броим милионите, говорим си за стотинките. Но са наши, ние сме си ги изкарали. Винаги съм се старал да бъда точен. Да не деля хората на етнически, верски, социален или какъвто и да било друг признак. Затова и много се пазя и не искам името ми да бъде замесвано с никаква партия, да съм неутрален и да идвам тук просто като българин. За мен е най-важно какъв човек си, каква душа носиш.”

Неговият биограф Орлин Крумов подчертава, че той е един наистина нетипичен милионер: „Затова и почнах да ви занимавам с другата страна на медала. Колко може да бъде близък до тебе като човек и как простичко може да се срещнете и говорите.  Той донася със себе си богатството на един морал, който е много характерен за мнозинството родопчани”, казва Крумов. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай