Чудесна новина за учителите: С колко им вдигат заплатите

С 14,5% да е увеличението на заплатите на учителите е предложението на Министерството на образованието и науката към Министерството на финансите за 2022 г.

Чудесна новина за учителите: С колко им вдигат заплатите | StandartNews.com

С 14,5% да е увеличението на заплатите на учителите е предложението на Министерството на образованието и науката към Министерството на финансите за 2022 г.

Това съобщи Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, който е и директор на 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София, пише БТА.

Според информация от МОН за предложения в републиканския бюджет за 2022 г. се предвиждат 3,8% от БВП за образованието, като да има още 834 млн. лв. над средствата за 2021 г., информира Стаматов. Той поясни, че тези допълнителни средства ще се използват за следните дейности: 380 млн. лв. за увеличение на заплатите със средно 14,5 и 11,5% на стълбовете на единните разходни стандарти; 80 млн. лв. за увеличение на средствата за издръжка на училищата.

Предвидени са средства за обхват на 4-годишните деца и за компенсиране на неприетите деца в детските градини. За 2022 г. са предвидени също:

- 120 млн. лв. за изграждането на училища и детски градини;

- 92 млн. лв. за Национални програми за образованието;

- 4,5 млн. лв. за стипендии за защитени професии;

- увеличение с 30% на средствата за безплатни закуски за децата от подготвителната група и за учениците от първи до четвърти клас;

- 8 млн. лв. за частните образователни институции;

- 40 млн. лв. за обновяване на училищните автобуси.

От МОН съобщиха вчера, че социалните партньори са подкрепили предложението на МОН за бюджет на образователната система за 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай