Честваме 230 г. от рождението на Васил Априлов

Националната библиотека ще има ден на овторените врати

Честваме 230 г. от рождението на Васил Априлов | StandartNews.com

Страната ни днес ще отбележи 230 години от рождението на Васил Априлов. По случай годишнината на големия възрожденец Националната библиотека организира ден на отворените врати. Посетителите ще могат да видят оригиналното завещание на Априлов от 10.00 до 16.00 ч. Ще бъде представено и фототипно издание на документа.

Завещание с чувство за изпълнен дълг. Фондът от 60 000 сребърни рубли и лихвите, които ще натрупат през годините, са израз на възрожденското желание българите да получават светско и модерно за своето време образование.

„Сред стипендиантите са Тодор Бурмов, който е първият министър-председател след Освобождението, Райчо Каролев, който по-късно става и първия директор на Народната библиотека, Сава Филаретов, Добри Чинтулов“, обяснява пред БНТ Руслан Иванов, главен архивист в отдел "Български исторически архив" на Националната библиотека.

В документа от 29 параграфа, изписан собственоръчно от Васил Априлов, е посочено как да бъдат изразходвани средствата. Основната част от тях са за Априловската гимназия в Габрово и за стипендии за обучение в Одеса.

Пари са заделени за написването на история на България, както и за откриването на печатница и библиотека в родния му град.

„Прекарва голяма част от живота си извън пределите на България, но дава огромна сума за развитието на просветното дело. Към днешна дата Априловската гимназия повече от 180 години образова и възпитава достойни граждани“, казва Иванов.

Оригиналът на завещанието се съхранява в трезора на БНБ, а според работещите в Националната библиотека, утре то ще бъде показано за първи път пред посетители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай