Черният Ку Клукс Клан

Фалшивата толерантност, която от много време виси като дамоклев меч, е на път да ни взриви

Черният Ку Клукс Клан | StandartNews.com
  • Онзи, който нахъса тълпите след смъртта на Флойд, има много добър пиар
  • Фалшивата толерантност, която от много време виси като дамоклев меч, е на път да ни взриви

Бели полицаи застават на колене пред чернокожи в САЩ и им мият краката. По мегафона звучи "Искаме да изкупим престъпленията на всички бели". На колене пред чернокожите застава и кметът. Жена издига в ръка плакат "Мълчанието на белите е насилие". Очаква извинение, очаква

белите без колебание да коленичат

и да поискат да се върнем във времето на "Чичо Томовата колиба" с разменени роли, след като преди това демонтират сами всички паметници, строени някога от роби, всички паметници на хора, които са имали роби. Въобще - всички паметници.
Неправителствени организации искат в учебните програми да се заложи белите деца да бъдат възпитавани в чувство за вина пред чернокожите си връстници за привилегиите, които са получили по рождение. Нищо, че нито едно дете не трябва да бъде възпитавано в чувство за вина. Нищо, че и част от белите деца растат в гета. Нищо, че доскоро се говореше за премахване на езика на омразата - днес този език е в своя апогей.
Покрай убийството на Джордж Флойд се появи един нов Ку Клукс Клан с обратен знак - бялото стана новото черно, както е прието да се говори в модната индустрия. Нали знаете - най-модерният цвят, ако ще да е жълт, винаги е новото черно, свързано обаче в тази сфера предимно с елегантност и мода. Сега обаче бялото стана новото черно от времето на Хариет Бичър Стоу, създателка на "Чичо Томовата колиба". Белите са изначално виновните, бялото няма право да съществува.

Булките не бива да се женят в бели рокли

защото това е расистко. Козметичните компании спряха да пишат в рекламата на продуктите си, че за избелващи - предимно известни като "Лореал" и "Юниливър". Интересно ми е какво ще пише вече на праха за пране, и най-вече какво ще съдържа. И дали в името на равнопоставеността няма да има почерняща паста за зъби. А ако има, ще има ли потребителски интерес към нея. Как ще изглеждат клавишите на пианото, как ще се казва сладоледът "Ескимо" и десертът "Брауни", чиято рецепта преди години домакините споделяха под името "Негърче". Ще премахнат ли пингвините и зебрите от зоологическите градини, защото обиждат нечии чувства?

Как ще играем шах, ако фигурите и на двамата играчи са черни? Впрочем, за утеха, може белите фигури да станат латиноси.
Докато светът бута паметници на някогашни свои герои, оказали се робовладелци, и гори книгите на Харпър Лий, докато преименува десетте малки негърчета на Агата Кристи, ние пък може да помислим как да прекръстим измисленото градче Бяла черква от романа ва Вазов "Под игото", пък и истинската Бяла черква, град Бяла, Белово, Белмекен и други подобни смущаващи историческата чувствителност на света места. Покрай това може да поредактираме и Смирненски - "Пак ли са старите цигани, пак ли по тъмно коват", да помислим какво да правим с Яворовото "Ще бъдеш в бяло".

Дали да не пребоядисаме овреме бялата лястовица на Йовков?

А от института по наркомании да размислят как трябва да бъде прекръстено "белото" и да дадат инструкции на всички подотчетни. Добре поне, че морето ни е Черно, нищо че не можем да му намерим туристи, пък и един Черни връх си имаме. Гърците да се мъчат с тяхното море - при тази расова война никой няма да им стъпи!
Светът стана страшен. Светът е варварски, но това, което преди няколко години наричахме варварщина, като бутането на паметници, днес вече е политкоректност и толерантност. Новите варвари събарят историята с плам в очите и устрем, за който навремето Гео Милев е казал "Нощта ражда из мъртва утроба вековната злоба на роба. Своя пурпурен гняв величав". Добре, че гневът е пурпурен, тоест неутрален откъм черно и бяло, че иначе и Гео трябваше да редактираме. Но в крайна сметка трагедията на всеки, който се опитва да създава история директно, а не да я пише, е величавият гняв, с който съсипва направеното от хората преди него. По времето, когато в Египет и Сирия се бутаха паметници, ние наричахме това "варварство". Сега, когато заличаването на миналото се прави с политкоректни цели, сме готови да коленичим и да се извиним за историческата несправедливост, в която дори не сме участвали.
Очевидно някой, който е захванал мероприятието след убийството на Джордж Флойд, има адски добър пиар. Защото в момента нито една революция не може да се направи без правилно медийно ръководство, нахъсване на тълпите в социалните мрежи и на живо и пробутване на желаните от нас политически послания. Едно от интервюираните момчета, които обираха магазини, обясни защо го прави с думите "Искам да бъда свободен". Въпреки че никога не е бил роб в САЩ и е пристигнал със "зелена карта". И аз искам да бъда свободна, но се опасявам, че доста скоро на хората, които са направили малък бизнес и са отворили някое магазинче, ще им се наложи да коленичат пред новите фашизирани тълпи и да им се извиняват, че са по-успели от тях, след което да ги попитат кой модел маратонки на "Адидас" предпочитат - и да, безплатно е. Фалшивата толерантност, която от много време виси като дамоклев меч върху обществата ни, е на път да ни взриви. Може би дори вече го е направила. Вменяването на историческа вина го е имало и преди в историята - по отношение на Германия след края на хитлеризма, по отношение на Русия след разпадането на Съветската империя. По отношение на евреите. Хиляди пъти преди това. В момента сценаристите на черно-бялата революция се опитват да накарат милиони хора да живеят с клеймо на челото. Знайно е, че

който контролира миналото, контролира бъдещето

а който контролира настоящето, контролира миналото. Казал го е Джордж Оруел в една книга, която така добре пасва на сегашния ни живот - "1984". И още нещо, също казано от Оруел: "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила". В момента ни води не свободата, а невежеството.
И единственото, което ми носи спокойствие в този момент е, че общината обмисля промени само за зелена и синя зона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай