Черешова задушница е. Какво е забранено на жените

Не се работи, не се готви и какво още...

Черешова задушница е. Какво е забранено на жените | StandartNews.com

Българската православна църква почита днес душите на покойниците и отслужва молебен в съботата преди големия християнски празник Петдесетница. Черешова задушница е втората задушница за годината. Черешова задушница е наричана още Спасовска задушница и е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. Нарича се Черешова, защото черешите вече са узрели хората раздават първите плодове в памет на предците си.

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Чрез богослужението в църквата живите се молят за починалите, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

След Възнесението на Господ входът на царството небесно раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.

В източното православие в църковния календар има четири задушници преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. В тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

На много места в страната хората покриват гробовете на покойните си предци с орехова шума. Листата са символ на пламъците, чрез които се спуска Дух Свети на Петдесетница, и са негов символ.

Задушниците са духовни дни – дни за душата. На всички религиозни празници не се работи с цел да се насочи цялото внимание и енергия към духовни занимания. Това са дни за нематериалната страна от живота. Нередно е да използваме празника, свободния от работа ден, за да си свършим някаква работа.

Като цяло са забранени – тоест нередни, грижите за тялото и материалната страна на живота. Тук включваме грижа за тялото като къпане, бръснене, подстригване, гримиране и др. Нередна е и грижата за битовите условия на живот – готвене, чистене, пране, подреждане и др. Не са позволени и дейности за печелене на пари.

В най-строг вариант не се допуска слушане на музика, гледане на филми и всичко, което ни отклонява от духовната тема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай