Чат с чиновниците

Ботове ще приемат сигналите ни за лошо обслужване на гишетата

Чат с чиновниците | StandartNews.com
  • Ботове ще приемат сигналите ни за лошо обслужване на гишетата
  • Най-дълго се чака в столичния КАТ - 6 часа за смята на шофьорска книжка

Чат с чиновниците и автоматично отговаряне на запитвания - т.нар. чат бот са новите услуги, които правителството иска да въведе в различните видове администрации у нас. Това стана на конференция в рамките на европроект за повишаване на административното обслужване, реализиран от кабинета.

Целта е хората да имат повече възможности да сигнализират за лошо обслужване или за нередности, когато получават дадена услуга в държавна или общинска институция.

Нови стандарти за административно обслужване, които ще заместят въведените преди 13 години, ще бъдат готови до няколко месеца. Една от целите на проекта е пилотно създаване на актуализирана Харта на клиента.

„Администрацията трябва да комуникира, да използва всички форми, а не да чака жалби“, каза координаторът на проекта Алеко Джилджов. Според него обратната връзка, която администрацията събира в момента, е силно ограничена. "В чат бота не участват служители, това е виртуален асистент. А при чата - всяка една администрация и всеки служител може да се справи", обясни още той.

По време на форума бяха представени резултатите от проведеното преди месец проучване по метода "Таен клиент" за обслужването в 13 администрации. То показва, че най-дълго се чака в столичния КАТ при смяна на шофьорска книжка - цялата процедура отнема около 6 часа. В 11 ч. "тайният клиент" е бил номер 149.

Въпреки направените вече промени и отпадането на необходимостта по гишетата да се разнасят определени документи на хартия, има администрации, които все още изискват това от гражданите. Информацията трябва да се движи по служебен път между администрациите, припомни Здравко Сечков от изпълнителя на наблюдението „СМТ България“ ЕООД. Той обясни, че най-често без право се искат декларации за придобити имоти и свидетелства за съдимост.

„Наблюдаваните администрации са на централно, териториално и местно ниво. Има администрации, които работят значително по-добре, както и такива с пропуски. Не може всички да бъдат под общ знаменател“, посочи Сечков. Наблюдението е извършено от 19 април до 30 май, в 13 администрации за 15 услуги, с 10 тайни клиенти.

В сряда вицепремиерът Томислав Дончев даде 1 месец срок на администрациите да отстранят констатираните нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай