Бракониерски риболов умъртвявал хиляди делфинчета

Над 20 сигнала за десетки мъртви бебета делфини по цялото българско крайбрежие са получени в сдружение „Да запазим Корал и „За делфините” от началото на годината досега

Бракониерски риболов умъртвявал хиляди делфинчета | StandartNews.com

по цялото българско крайбрежие са получени в сдружение  „Да запазим Корал и „За делфините” от началото на годината досега. "Почти всеки ден морето изхвърля по един или два делфина, като последният случай е на плаж Варвара завчера, съобщи за Радио Варна Атанас Русев от сдружението. То се занимава от години с проблема за мъртво изхвърлените на брега бозайници. Тази година чрез специална модулация на движението на морските течения, извършена от експерт от БАН, е било установено, че най-много 1 процент от  мъртвите делфинчета достигат до брега. "Ако на някой плаж изплуват 10 от бозайниците, то в морето са останали най-малко 1000 и повече. А това дава основание да предположим, че в момента в морето има стотици мъртви делфинчета, както всяка година и нищо не се е променило”, коментира Атанас Русев. Според него единствената причина за тази поголовна смърт сред малките делфинчета е бракониерският риболов на калкан, който се извършва навътре в морето срещу България, Украйна и Румъния. Бракониерите опъвали стотици километрови мрежи за калкан и малките делфинчета се улавяли в тези мрежи и за около от 3 до 5 минути се удавяли, защото не могат да дишат. В подобна мрежа само преди седмица румънската брегова охрана заловила бракониерско корабче и извадила  мрежа дълга 5,5 км., в която е имало приблизително около 1300 калкана и 25 мъртви делфинчета", даде пример Русев.  Изоставените бракониерски мрежи в морето, които оставали на дъното 10 – 20 или повече години според него били друг бич за живота в морето. В тях непрекъснато хващали нови делфинчета и умирали.
  От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, кято следи в българската акватория на Черно море за бракониери, твърдят, че нямали сигнали за умрели делфини. Шефът на агенцията  Галин Николов обаче признава, че  са извадили стотици километри празни бракониерски рибарски мрежи. В тях обаче нямало мъртви делфини и не трябвало да се търси вината в рибарите и да се обвиняват излишно за смъртността на делфините.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай