Борисов: Всички идват за учение в България

Ученията тук продължават цяло лято, а през последните години се отделят толкова средства за отбрана, колкото не са предвиждани години наред“, заяви министър-председателят

Борисов: Всички идват за учение в България | StandartNews.com

„В България всички идват на учение. Имаме надеждна техника, която модернизираме и окомплектоваме това, което през годините е разрушено. Базата в „Ново село“ е прекрасно съоръжение“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на полигона „Ново село“, където наблюдава тактическите занятия „Ответен удар – 2019 г.“ („Strike Back 2019“)заедно с военния министър Красимир Каракачанов и с началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

„Ученията тук продължават цяло лято, а през последните години се отделят толкова средства за отбрана, колкото не са предвиждани години наред“, заяви министър-председателят пред журналисти.

Премиерът подчерта, че „Strike Back 2019“ се ръководи само от български офицери. Борисов поздрави военнослужещите за доброто учение. „Да тренирате заедно, да направите добро бойно приятелство. Винаги да сме готови за „Strike Back““, каза още Борисов.

Военнослужещите от състава на многонационалния батальон демонстрираха изпълнение на задачи в съвместни действия по отбрана и контранастъпление. Министър-председателят поздрави участниците в днешните операции. От своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов благодари на премиера Бойко Борисов за подкрепата.

„Всяка година сме предвидили средства за модернизация и каквито цели сме си поставили с министъра на отбраната – продължаваме да ги изпълняваме“, каза от своя страна началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

В тактическото учение с бойни стрелби ответен удар тази година се включиха над 800 военнослужещи от въоръжените сили на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ.  Военнослужещите от Въоръжените сили на България бяха над 600 от 38-ми механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион от 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС.

В учението се включиха и 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ - една механизирана рота, Албания- един пехотен взвод, Северна Македония-един пехотен взвод и танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай