Борисов се срещна с архитектката, реставрирала църквата Св. Стефан

Храмът блести като бижу, изтъкна премиерът

Борисов се срещна с архитектката, реставрирала църквата Св. Стефан | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с архитекта Фикрие Булунмаз, под чието ръководство бе реставрирана желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът изрази благодарност за усърдната работа на целия екип, работил по възстановяването на българския храм в автентичен вид.

"Желязната църква "Св. Стефан" блести като бижу. Радвам се, че днес тя е действащ православен храм и в нея се отслужват редовно празнични литургии", каза Борисов и благодари на турските власти за съвместната работа.

Самата Булунмаз подчерта, че това е бил много вълнуващ за нея проект. "Постарахме се да съхраним всички достойнства на църквата "Св. Стефан" в новата конструкция", каза тя.

Архитектката посочи, че за 1 година, откакто е открит, храмът е станал притегателно място за много от туристите, които посещават Истанбул.

По време на срещата Булунмаз подари на министър-председателя картина на Желязната църква. На 7 януари 2018 г. Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откриха тържествено реставрирания храм в Истанбул. Той е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Църквата е осветена на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф. Тогава сградата, заедно с обзавеждането й, струват на Българската държава около 1 млн. златни лева.

Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер", а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай