Борисов покани у нас новия шеф на ЕС

Очаква се страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси

Борисов покани у нас новия шеф на ЕС | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави новия председател на Европейския съвет по повод встъпването му в длъжност по време на 25-ата конференция по изменение на климата, която се провежда в испанската столица Мадрид.

"Чакаме те да дойдеш в България'', сподели му Борисов, като преди това двамата се прегърнаха.

Шарл Мишел му отвърна, че е имал такова намерение, но по същото време Борисов е бил на посещение в САЩ.

"Е, сега… Тръмп е все пак'', отговори му с усмивка българският премиер.

По-рано Борисов се срещна и с домакина на събитието - министър-председателят на Испания Педро Санчес, както и с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

На форума премиерът ще представи позициите на България по важни въпроси и приоритетни теми, свързани с изпълнението и отчитането на целите на Парижкото споразумение.

Очаква се страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси, свързани с финансирането на дейности в борбата с изменение на климата в развиващите се държави, с пазарни механизми за сътрудничество, както и докладване на поетите ангажименти заради климатичните промени.

Първа в дневния ред в рамките на Конференцията е Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС. Те ще обсъдят важни въпроси, налагани от климатичните промени и опазването на околната среда, които са сред приоритетните теми за целия ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай