Борисов: Ще имаме 2 газови магистрали (ОБНОВЕНА)

И от Гърция за втечнен газ, и азерски, и от Исмет един ден може да дойде, обясни премиерът

Борисов: Ще имаме 2 газови магистрали (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов тръгна на нова обиколка с джипа си. С него отново пътува вицепремиерът Томислав Дончев. Преди минути премиерът пристигна разширението на газопресносната мрежа по трасето на "Балкански поток" в участъка от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа". 

Трасето включва станция „Странджа“ и 11 км новоизградено съоръжение за пренос на газ, което ще премине през землищата на 11 области. Общата стойност на подписания договор със срок за изпълнение до 615 календарни дни е в размер до 1,1 млрд. евро без ДДС. Сред поканените на откриването са вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Преди това Борисов направи инспекция на газопровода и беше запознат със свършената работа. "Това е много тънък занаят, всяко нещо се проверява да няма шупла, след това като пуснат налягането. Най-важното е, че върху тези площи ще си засаждат царевица, жито - казвам го, за да знаят и еколозите, за да видят, че спазване всички", каза премиерът.

Преди това Борисов направи инспекция на газопровода и беше запознат със свършената работа. "Това е много тънък занаят, всяко нещо се проверява да няма шупла, след това като пуснат налягането. Най-важното е, че върху тези площи ще си заждат царевица, жито - казвам го, за да знаят и еколозите, за да видят, че спазване всички", каза премиерът. "Спазваме абсолютно всичко и след една година няма да има никаква разлика в хумуса на почвата, а селскостопанските производители ще могат да произвеждат своята продукция", изтъкна той. 

"Сега можем да се състезаваме по лотовете за Сърбия и Унгария. На практика ще имаме две газови магистрали, нови. И от Гърция за втечнен газ, и азерски, и от Исмет един ден може да дойде. Това, което много политици само са говорили, ние го правим", изтъкна Борисов.

"Всички се надяват и чакат България да си направи газопроводите. Виждате ние много планомерно си подменихме компресерните станции, за да може да бъдат реверсивни. Знае се колко ни е транзитната такса, добре дошли са. Докато другите говореха, ние строяхме", допълни още министър-председателят.

Бойко Борисов беше топло посрещнат от руския посланик Анатоли Макаров. "Успя ли да разгледаш какво сме направили?", попита премиерът заместник-министъра на външнште работи на Унгария, който също присъства на церемонията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай