Борисов: Контрабандата развращаваше политиците

Парите ни трябват в бюджета, за да продължим да развиваме икономиката си, категоричен е премиерът

Борисов: Контрабандата развращаваше политиците | StandartNews.com

„Най-лесният начин да се изкарат „черни“ пари беше контрабандата на цигари. Влиза ТИР-ът, за един ден се разпродават цигарите по пазарите и 300 хиляди евро „черни“ пари, които развращаваха цялата политическа класа, съдии, прокурори, митничари, граничари“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов при представянето на поредните положителни резултати от инициативата „Срещу незаконната търговия“ на цигари и тютюневи изделия.

Премиерът припомни, че борбата с контрабандата на акцизни стоки осигурява пари в бюджета, които страната ни има възможност да инвестира в развитието на собствената си икономика и в подобряването на конкурентоспособността. „Продължаваме да сме на излишък и да имаме 10 милиарда лева фискален резерв“, припомни министър-председателят.

За примери в положителната посока на развитието на страната ни той даде някои от големите инфраструктурни проекти проекти, както и големите инвестиции в сферата на производството.

„Сега, когато видяха, че в България нямат шанс, започват да изнасят фабриките“, заяви Борисов, визирайки разкритите в последните години нелегални фабрики за цигари.

„Ние имаме с 20% спад на туризма, но с 10% по-голям приход от алкохола. Сложихме непрекъснат мониторинг в дестилационните колони и приходите скочиха“, допълни той и увери, че стриктен контрол държавата прилага и по отношение на търговията с горива.

Премиерът Борисов още веднъж коментира и отпадането на мониторинговия механизъм на спрямо България от страна на Европейската комисия.

„Това е добре за България. Това е добре за инвеститорите. Това е добре за страната“, категоричен е той. Защо обаче страната ни все още не е станала част от Шенгенското пространство, Борисов разтълкува така: „Аз съм обяснявал – защото сме външна граница. Ако България, Гърция и Румъния са заедно в Шенген, от границата мигрантите ще отиват директно в Холандия. Няма къде да ги спрат“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай