Борисов: Даваме милиарди за ВВС

До 6 май възстановяваме Висшето военновъздушно училище, каза премиерът

Борисов: Даваме милиарди за ВВС | StandartNews.com

До 6 май ще бъде възстановено Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Това каза министър-председателят Бойко Борисов при посещение във факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“ в гр. Долна Митрополия, предаде Агенция „Фокус“. Той е там заедно с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната ген. Андрей Боцев и председателя на комисията по отбрана в парламента ген. Константин Попов, бивш командващ на ВВС.


„Още далечната 2002 г. се обединяват военните училища, броят им намалява. Бил съм няколко пъти във Военноморското училище във Варна – там има страхотни хора, преподаватели, курсанти, зали, технологии и е на печалба, защото обучава много гърци“, заяви Борисов. 

Той посочи, че тази година ще се дадат милиарди за военновъздушните сили. 

„Няма логика да се дадат толкова пари за самолети, ако пилотите и хората не са подготвени за тях. Това е много сложна професия, всяка грешка се наказва фатално. А и един хеликоптер е 50 млн. лв., а един самолет - 100 млн. лв.“, подчерта Борисов и посочи, че човешкият живот винаги се поставя на първо място. 

Министър-председателят посочи, че до 25 април Министерски съвет трябва да излезе с решение за възстановяване на Военновъздушното училище в Долна Митрополия и решението да бъде гласувано веднага в парламента. 

„И до 6 май да можем да кажем, че сме възстановили Военновъздушното училище. А този месец ще направим няколко копки на АМ „Хемус“, за да може да си пътувате спокойно“, каза още Борисов.

Идеята за възстановяване на Военновъздушното училище беше подета от бившия шеф на ВВС ген. Константин Попов преди повече от година. Лично той организира поредица срещи, за да се осъществи това намерение   Активно съдействие на инициативата оказа и оглавяваната от ген. Попов комисия по отбраната в парламента.


История 

Факултет „Авиационен“ е наследник на няколко български авиационни училища и школи. 

Първата от тях – Авиационната школа с началник Радул Милков, е създадена още през 1914 г. 

Аеропланното училище (с началник Продан Таракчиев), създадено през 1915 г. и демобилизирано през 1918 г. по клаузите на Ньойския договор, възобновява дейността си през 1923 г. 

От 1928 г. юнкери-летци се подготвят и във Военното училище в София. През 1936 г. се създават въздушни учебни школи, които през 1940 г. се преобразуват във Въздушно училище. В него освен летци се подготвят и други авиационни специалисти. 

През 1945 г. във Враждебна, край София, се създава Народното военновъздушно училище, което през 1948 г. се премества в Долна Митрополия. 

В Божурище е училището за щурмани и свързочници, а в Ловеч и Горна Оряховица – за техници. 

През 1959 г. всички български авиационни училища се обединяват в едно – Висше народно военновъздушно училище (ВНВВУ) „Г. Бенковски“.След 1990 г. ВНВВУ става висше военно въздушно училище. 

От 1 септември 2002 ВВВУ „Г. Бенковски“ се преобразува във Факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай