Бонуси за лекарите на първа линия

Спират помощи при нарушена карантина

Бонуси за лекарите на първа линия | StandartNews.com

Социалните помощи на хора, които нарушават карантината, ще бъдат спирани. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в предаването „Офанзива” на Канал 3. В същото време ще бъдат дадени допълнителни пари на лекарите и медицинските сестри, които са на първа линия в борбата с епидемията от коронавирус.

Времето на неплатения отпуск може да бъде признато за трудов стаж, но е още рано да се говори за това, каза Сачева. Дали хората ще могат да излязат в болничен или не, зависи от личния лекар. Има различни варианти, всеки трябва да намери най-удачния за него. Ако се спазват всички мерки и не се събират с много хора, няма проблем бабите да гледат децата, каза министърката.

"Много учители ще бъдат ангажирани с дистанционно обучение, но ако искат, могат да ползват и неплатен, и платен отпуск, имат много. Дистанционната форма на обучение е възможна дори за учителите по физическо", увери Деница Сачева.

"Скайп връзка се обсъжда за детските градини, съобщи социалният министър. И допълни: "Смятам, че социалната система ще издържи, искаме да имаме по-малко болни. Няма необходимост от допълнителни средства за болнични листове. От началото на годината има 2000 нови безработни, 26 само за петък 13-ти, трудно е да коментираме бъдещите щети. Говорим за 1 месец, рано е, но е по-разумно за всеки работодател да запази своите работници, все пак тази криза има край", сподели Сачева.

По повод настояванията на бизнеса за компенсации, Деница Сачева каза: "Трябва да се анализира къде наистина трябва да се осигури помощ – здравеопазване, туризъм и спорт.  Дали да дадем повече пари, където има нужда или да опрощаваме данъци, балансът ще е изключително труден”.

Изплащането на пенсиите ще продължи до 20 март. Няма решение как би могло да се организира следващия месец, за да няма струпване на възрастни хора в пощите. Възможно е и да се носят и пенсии на ръка за хора в по-тежко състояние.

На телефон 0800 88 001 хората могат да получават консултации по теми от Кодекса на труда и организацията на работното време в момента. Няма да подавам оставка, а ще предлагам решения, завърши тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай