Близки на жертвите от Своге получиха по 10 лв.

Те са взели по 10 лева от компанията „Бул Инс“, в която са били застраховани местата в автобуса

Близки на жертвите от Своге получиха по 10 лв. | StandartNews.com

Изключително ниски обезщетения за загиналите при автобусната катастрофа край Своге, която отне живота на 20 души, получиха близките на починалите. Те са взели по 10 лева от компанията „Бул Инс“, в която са били застраховани местата в автобуса.

Обезщетения са изплатени на трима от наследниците на загиналите, съобщиха от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Застрахователят отказва да изплати по големи суми с аргумента, че не са спазени правилата за превоз на пътници.

В отворено писмо до премиера и омбудсмана близките на жертвите определят случващото се като "черно петно за цялата държава". От застрахователната компания обаче твърдят, че автобусът не е изпълнявал случаен превоз, което е условие, за да платят обезщетение.

Златина Стоянова от Асоциация за защита на застраховани и пострадали при ПТП обясни тази сутрин по БНТ, „злополука на пътниците“ е задължителна застраховка, която трябва да бъде сключена от превозвача. Има малък набор от документи и процедурата е сравнително опростена в това всеки засегнат да потърси обезщетение, обясни Стоянова.

„Има фиксирана сума - 50 000 лв., която се изплаща в пълен размер при настъпила смърт . Застрахователно дружество "Бул Инс" отказа да плати обезщетение, тъй като няма според тях превозвачът е нарушил правилата. 6 месеца издирваха някакъв документ, който не знам как се нарича. Подадоха жалба към Комисията по финансов надзор да разгледа случая и тя се произнесе, че има нарушение и застрахователната компания трябва да преведе пълния размер на обезщетението“, каза Стоянова.

Тя е категорична, че нарушението от страна на превозвача не касае наредбите, които уреждат отношенията с пострадали или близки на загинали при ПТП. Ако превозвачът не е изпълнил някакви условия, това няма как да обезсили застраховката: „За да е в сила, трябва да има редовно платена застрахователна премия и да е настъпило застрахователно събитие. Абсолютно проста процедура, не разбирам защо се случва това.“

В разговора се включи и Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул Инс", който изложи противоположна позиция по темата. По думите му, компанията отказва да изплати застраховките, защото не е извършван обществен превоз от фирмата превозвач: „Това, което ни беше представено, е недостатъчно за обществен превоз - няма пътен лист, няма договор, няма фактура. Смятаме за недостатъчно доказано, че това пътуване е с обществен характер.“

Според Златина Стоянова обаче пътен лист има, списъкът с пътуващите е надлежно издаден и те като възрастни хора, са си направили споделено пътуване.

„Не сме излезли извън срока, който постановява законът. Ако бъдат представени необходимите доказателства, по всяко време ние можем да вземем решение за изплащане на обезщетение. Когато има толкова различни становища, арбитър може да бъде единствено съдът“, каза Проданов.

Той бе категоричен, че твърдението за липса на финансов ресурс от дружеството, е смехотворно и за последните 10 години компанията е платила сума в размер на милиард за обезщетения.

За първи път ми се случва да попадам в подобна ситуация, до момента не е имало никакви спорове за изплащане на застраховка за смърт при ПТП, коментира от своя страна Златина Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай