Патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение

Неофит и българските митрополити призоваваха мислите и молитвите на вярващите да бъдат насочени към хората, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници

Патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение | StandartNews.com

Българският Патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и отправи благослов: Благодатта и мирът на Възкръсналия Иисус Христос да бъдат над всички нас - над целия български народ.

Точно в полунощ Негово светейшество поздрави с "Христос воскресе" немногото вярващи, които бяха дошли на Светата литургия за Възкресение Христово пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Службата започна отвън заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

На литургията прозвучаха Евангелието и тропарът за Възкресение, и възгласите: "Христос воскресе - Воистину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски".

След това - отново пред храма "Св. Александър Невски", патриарх Неофит отправи своето Пасхално послание към българския народ. "Днес, в деня на Възкресението, смъртта е обезсилена, тъй като се сблъсква с този, когото не може да победи и плени. Днес, заедно с целия свят, и ние преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник", каза Негово светейшество. Той добави, че като вярващи, знаем, че в това изпитание, както и във всяко друго изпитание от нашия живот, не сме сами, защото и днес Бог е с нас.

Отправени бяха и специалните молитви за избавление и изцеление от всякакви болести, които по решение на Светия синод на БПЦ се прибавят към богослуженията и са свързани със сегашната пандемия от коронавируса.

Неофит и българските митрополити призоваваха мислите и молитвите на вярващите да бъдат насочени към хората, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, както и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота.

В посланието на Църквата се изтъква още, че атмосферата по посрещането на празника е необичайна заради пандемията, а повсеместното страдание и мъката на много хора не могат да не поставят пред всеки от нас множество нелеки за осмисляне и решаване въпроси.

„Същевременно обаче тъкмо ние - вярващите в Христа и изповядващите Неговото свято име, най-малко от всички следва да се поддаваме на отчаяние и на пораженчество, защото нашата вяра е вяра в Живия Бог, който проводи в света Единородния Свой Син "да подири и спаси погиналото" (Мат. 18:11). Защото нашият Бог "не е Бог на мъртви, а на живи" (Мат. 22:32), който "иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината" (1 Тим. 2:4), се посочва в посланието на патриарх Неофит и на митрополитите от Българската православна църква - Българска патриаршия за Възкресение Христово.

В него се казва, че ето защо, възлюбени, макар и покрусени от случващото се с нас и около нас през последните месеци, макар и скърбящи за многобройните жертви на покосяващата света ни зараза, ние не изоставяме вярата си, нито скърбим като онези, "които нямат надежда (1 Сол. 4:13)“.

„В деня на Възкресението отечески се обръщаме към всички вас и към цялото наше общество с послание за утеха в скръбта и надежда за вечен живот, със съпричастност към всеки, който е болен и страда, както и към всеки, когото пандемията е лишила от близки и обични на сърцето му роднини, приятели или колеги, казват в посланието си патриарх Неофит и митрополитите от БПЦ. И отбелязват, че хилядолетният опит на Светата Христова Църква ни учи, че нищо в сътворения от Бога свят не може да се осъществи без Божието съизволение, и ни насърчава във всяко явление от земния ни живот да виждаме знак на божественото човеколюбие, във всичко да търсим благия и спасителен за човека Божи промисъл.

Нека едновременно с покрусата от преживяваната от всички трагедия, но и с твърда вяра и надежда във Всеобщото възкресение и вечния живот, да използваме случващото се като повод да се обърнем навътре към себе си и да се запитаме как живеем ние днес - всеки от нас, индивидуално, и всички заедно, като общество“, се препоръчва в посланието.

„В деня на Възкресението нашата мисъл и нашата молитва е за всички онези, които вече не са между нас - да бъдат опростени, помилвани и приети от Небесния наш Отец и да получат дял в Царството на светлината и вечния живот. Молим се и за тези, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота, заявяват в своето послание патриарх Неофит и българските митрополити.

Нека вестта за Христовото Възкресение сгрява сърцата на всички нас и светлината, изгряла в утрото от празния гроб, да просвещава умовете ни и да ни посочва верния път към Бога и към Царството, приготвено нам "от създание мира" (Мат. 25:34).

"Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея! Благодатта, мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос да бъдат с всички нас!" - с този благослов към българите завършва патриаршеското и синодално послание за Възкресение Христово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай