Благотворителна акция зарадва бивши артисти

Благотворителна акция зарадва бивши артисти | StandartNews.com

В навечерието на един от най-големите християнски празници Рождество Христово - на 4 декември 2017 г. д-р Иван Сираков, посланик на България в Австрия и първият секретар Десислава Бакалчева, бяха домакини на уникална по рода си културна проява в градчето Дойч-Ваграм на около 25 км от Виена. Звездите на събитието бяха световноизвестните музиканти от хор "Bolshoi Don Kosaken" с ръководител проф. Петя Худяков - легендарен балетист, хореограф и певец , личен ученик на майката на балета на българската оперета проф. Фео Мустакова. Съставът на певческата формация от виртуози представя църковни и народни руски и славянски песни, но в класическо изпълнение на академични певци, работещи в известни европейски театри. Сред тях са и нашите сънародници Любомир Дяковски, Емил Димитров и Константин Янков.На концерта бяха поканени водещи австрийски бизнесмени,звезди на операта и културния живот, а волята на проф. Худяков е приходите да се дарят на Дома за ветерани на културата и изкуството в София.

 

Посланикът на България в Австрия спечели присъстващите на събитието български бизнесмени за благотворителната кауза на проф. Худяков и неговия именит хор. Доц. Невен Енчев, собственик на верига частни болници и медицински центрове в Пловдив, бе изключително впечатлен от факта, че хора на хиляди километри от България мислят за своите колеги в нужда, още повече че проф. Худяков е от белогвардейски произход и е емигрирал от България преди повече от 50 години. Поради това той реши, че е необходимо да има не само предколеден благотворителен акт, а дълготрайни взаимоотношения на подкрепа под формата на медицинско обслужване, профилактични прегледи на място в дома, където постоянни живеят 12 деятели на културата на възраст от 62 до 95 г.

В дните преди Рождество Доц. Енчев ни припомни великата мисъл на Махатма Ганди, че и най-малкият жест на милосърдие има повече сила от молитва на хиляди сведени глави.

Така за Коледа пловдивският предприемач организира посещение на екип от ендокринолог, кардиолог, хирург и очен лекар в дома. Доц. Енчев и медиците споделиха, че са влезли в дома с нагласата да дадат много от себе си, но на излизане са били с чувството, че много повече са получили. „Срещата с тези хора беше уникално по рода си пречистващо и отрезвяващо преживяване. Беше като да прочетеш цяла библиотека за ден, по-силно от всеки филм..."

Пръв за консултация в медицинския кабинет влезе известен актьор от недалечното минало, който разкри, че заедно с многото роли, изиграни на сцена и в киното, той е бил оня глас, който в предаването на Иван Звездев зад кадър чете рецептата на зрителите. „Аз казвах: „200 грама сирене, 100 грама масло и т.н.", поясни той.

Прекарали ли сте инфаркт, попита плахо д-р Ана Карафилоска. „Пу!, извика театрално той и стресна кардиолога. – Не говорете така, да пази Господ! Имам исхемична болест на сърцето и съм нащрек." Сега сте в отлично състояние, окуражиха го лекарите.

81-годишен бивш оперен певец в Италия разказа, че сърцето му прескача, а медиците отговориха, че това е в резултат на стреса заради 30-те години сценичната треска. Друга обитателка на дома сподели, че изживява психическа криза, след като наскоро починал единственият й 38-годишен син. Дълго време нямала деца, родила го на 40 години и сега го загубила. След неговата кончина получила халюцинации, имала видения и се страхувала да остане сама в стаята си. Медицинската сестра на дома Славка Андонова я завела на психиатър, който й дал лекарства и вече се възстановява.

Друг от по-младите домуващи обясни, че 4 дни в седмицата ходи да помага в магазина на свой приятел – пренася щайги и срещу това взема плодове и зеленчуци, а понякога и по някой лев. „Не са ми необходими, защото тук сме построили комунизма, имам всичко, условията са прекрасни, а за Коледа получихме много подаръци", заяви бившият театрал.

Условията не са отчайващи, сравнявам с други домове за деца и за възрастни хора, където контрастът с живота навън е толкова силен, направо травмиращ, коментира доц. Енчев. Той и съпругата му д-р Александрова и за в бъдеще ще се грижат за хората на културата и изкуството от третата възраст – ще продължат дарителските си акции, както и ще осигурават медицинско обслужване, в това число ще оказва съдействие при необходимост от лечение в болница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай