Бивше ченге изкупило ниви за сина на Бисеров

В Елов дол не са виждали Ивайло Главинков

Бивше ченге изкупило ниви за сина на Бисеров | StandartNews.com

"Не е това, което търсите - фотоволтаиците в нашето село са детска играчка". Така ни упътва към края на Елов дол мъж на средна възраст, единствения човек, когото срещаме по главната улица. Земенското село се прочу покрай големия политически скандал с Христо Бисеров. На доведения му син Ивайло Главинков бяха приписани три големи фотоволтаични парка край селото, където се развивала най-бурната дейност на неговите фирми, занимаващи се с възобновяеми източници на еленергия. Човекът отказва да го снимаме, защото вече бил на държавна работа. Не си казва и името, но признава, че доста време се занимавал с консултантска дейност за ВЕИ-тата. Според него панелите от поликристал, подредени по някогашни ниви покрай пътя от Елов дол към село Мурено, произвеждат около 300 kW ток. Човекът смята бързо и казва, че при сегашната цена на еленергията от ВЕИ на година може да се прибират около 50 до 70 хиляди лева, а инвестицията е за не по-малко от 500 хиляди. Затова може да са прави тези, които казват, че Бисеров и Главинков ги разследват за правене на пари - тука са вложени много средства, които ще си ги върнат за десетина години, коментира експертът.

Все пак обектът не е оставен на произвола. Има охранител и яки кучета, които тичат между панелите. Наблизо подрънква звънчето на дръглива крава, а до храстите дреме дрипав пастир. Те не знаят чие е модерното съоръжение и никога не били виждали чорбаджията.

В Елов дол не се били мяркали нито Бисеров, нито Главинков. Местните разказват, че земята я изкупувал бивш служител на МВР. Съпругата му била с корени от селото и имала наследство в района. В началото плащали по 50 стотинки на квадрат, но така и не вдигнали много цената. Доста хора се разделили със земята на дедите си, но не върху всичкия изкупен имот били монтирани фотоволтаици. Мястото сигурно е избрано заради близкия далекопровод, панелите са под самите железни стълбове, а трафопостовете са на входа на парка. Все пак Главинков е имал връзки в ЧЕЗ, прави връзки консултантът.
Тия ниви са сеяни още като имаше ТКЗС, разказва собственикът на магазинче в центъра на селото. Бай Митко поддържа бизнеса от любов към спорта, защото оборотът му е минусов, ако сам не плаща това, което потребява. Той разказва, че местната кооперация, която стопанисва земи на седем околни села, не се занимава със земеделие. Дала е под наем селкопите и от това съществува. И арендатори не се интересуват от нивите, макар сега да засели малко жито наоколо. Сигурно заради субсидиите, предполагат собствениците им.

Елов дол се слави със своята сурвакарска група. Сега се прочу и с фотоволтаиците, макар да са детска играчка, казва един от стотината постоянни жители на селото и се усмихва загадъчно. Питаме го за името, а той казва, че бил Наум. "Като се разбере кой направи ВЕЦ на Ерма при Трън и сега там съхнат дървета, а пъстървите обръщат кореми, тогава ще му намерят колая и на тоя Бисеров", недоверчив е дядото. Удря го и на политика: "Едно не им разбирам на наш'те. Ние им гласуваме на тех, а те ортаклък правят с ДПС-то. Затова ви казуем, че съм Наум. Оти се немаме едно на ум, като дойдат избори", нарежда дядото и вади от вътрешния джоб пластмасова половинка с надпис "Горна баня". Близва глътка и ни подава с пояснението, че това е гроздова от джанки от новата реколта. "На нас надеждата ни е у горнио свет, като не видохме аир на долния. Те и тия, дека богатея, арно не видуя", казва старецът Наум с едно наум.

Брат му го е чувал само по телефона

Всички хасковлии от набор 1955 малко или много познават Христо Бисеров от по-младите му години. Макар че от началото на прехода той рядко се мярка в родния град, хората не спират да коментират последните събития около него.
"Беше само един адвокат и никой не предполагаше, че ще стане такъв големец", твърдят земляците на вече бившия депутат.

В Хасково и днес живее по-малкият брат на Христо Бисеров-Марио, който е шеф на местната структура на КТ "Подкрепа". Макар че Марио все още го нарича почтително "батьо", двамата не са особено близки през последните години и се виждат рядко. От време на време се чуват по телефона, но по-малкият не е в час с бизнеса и партийните дела на батко си. "Батьо не обича да го питат. Затова му викам по телефона само: "Здрав ли си? Той казва "Да" и аз затварям", признава Марио Бисеров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай