Бивш полицай: В Габрово стана национална трагедия

И жената и детето са ходели със синини, търсили са лекарска помощ, но никой не е реагирал

Бивш полицай: В Габрово стана национална трагедия | StandartNews.com

Убийството на детето в Габрово е можело да бъде предотвратено. Това, че всеки се е снишил, показва болест на обществото. Това е национална трагедия. Това коментира ужасяващия случай пред бТВ бившият шеф на Националната полиция ген. Васил Василев.

И жената и детето са ходели със синини, търсили са лекарска помощ, но никой не е реагирал, допълни той.

„Преди 30 години искахме да паднат едни стени, а сега ние издигаме нови. Това е безразличие към ближния“, коментира психологът Христо Монов.

„Свикнахме, ако няма жалба - няма случай. Има сигнал и трябва да отидеш да го провериш, жалбата може да се напише и след това“, отбеляза Василев.

„Изкривява се ценностната ни система, отбеляза психологът и даде за пример протеста срещу Националната стратегия за детето. Казват, че лекарите и учителите се превръщат в доносници. Те са заклеймени предварително“, коментира психологът.

„Към това дете е трябвало да бъде насочено вниманието на институциите. Габрово не е голям град, познават се поименно. Всички знаят, но никой не реагира“, възмути се криминалистът.

Психологът добави, че в близост до Габрово има кризисни центрове. Бащата може би е имал психични проблеми, но ние нямаме такива регистри.

„Първо, бащата е страхливец. Щом иска да убие детето си е луд. На себе си няма да посегне, защото е страхливец и примитив“, заяви ген. Василев.

Психологът даде пример, че обществото не реагира при прояви на примитивизъм. Трябва да реагираме на момента. Той даде пример с Израел, където всеки лекар е задължен да сигнализира за насилие над деца. 

Всички форми на насилие трябва да се осъждат и наказват, категоричен бе Василев. Време е да има организация на държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай