Сряда,

БГ скептицизъм за руската версия на Мей

От: Администратор -
A
A
A

Интригата около насрочената по българска инициатива среща във Варна в понеделник на лидерите на ЕС с турския президент Ердоган отклони вниманието от оценката на премиера Бойко Борисов за аферата "Скрипал", направена в Брюксел. Всъщност политическата реакция на скандала с отровения бивш руски шпионин и дъщеря му бе водещата тема на срещата на върха на Евросъюза в Брюксел. Още преди нея външните министри на ЕС призоваха Русия да отговори на въпросите за употребата на нервнопаралитичното вещество, с което бяха поразени Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

На срещата в Брюксел в сряда и четвъртък лидерите на Европа се съгласиха, че е "доста вероятно Русия да е отговорна" за нападението срущу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който е обслужвал и британското разузнаване и дъщеря му. Затова и беше отзован посланикът на общността в Москва за консултации.

Досега Лондон настойчиво и категорично обвинява Москва за атаката срещу Скрипал, но не е дал никакви доказателства, че това е така.

Експерти подозират, че и за в бъдеще такива улики едва ли ще се намерят.

Май се случва нещо подобно на обвиненията срещу България през 70-те години на миналия век, че сме искали да убием папата. Видя се, че това е провокация, но заради вдигнатия за дълго време шум някои хора на Запад и и досега смятат, че българите са безбожници и терористи.

Експерти и анализатори задават от началото на скандала логичния въпрос защо й е на Москва да убива някакъв бивш шпионин, който е бил осъден за държавна измама и е лежал в руски затвор преди да бъде разменен със заловени руски разузнавачи?

Освен това да го направи точно преди президентските избори и предстоящото световно първенство по футбол в Русия.

На фона на липсата на факти и силните политически емоции един от разумните гласове в Брюксел бе на Борисов. Той също показа интереса на страната ни да поддържа отношенията и връзките с Русия на "прагматична и взаимоизгодна основа". Това беше отбелязано и в поздравителната му телеграма до Владимир Путин за изборната победа. На срещата в Брюксел българският премиер изказа разумно предложение за аферата "Скрипал":

"Има факт, който е много опасен и който изисква цялата разузнаваческа и контраразузнаваческа гилдия в целия свят да се заеме. Фактът е, че има терористичен акт, хора в предсмъртно състояние, и то с нервнопаралитичен газ, забранен отдавна с конвенции. Който го е направил - дали е Русия, дали е терористична организация, но на всяка цена извършителите и преди всичко поръчителите да бъдат разкрити", предложи прагматичен подход Борисов. И се позова на своя опит в стотици разследвания като главен секретар на МВР. "Обикновено в такива случаи не е това, което изглежда на пръв поглед", скептично вметна той по повод патоса, с който Западът се опитва да припише покушението на Москва.

Запитан дали Русия стои зад нападението на Скрипал, Борисов отговори, че е мнителен човек и ще коментира, когато поръчителят стане известен. А мнението му като бивш топполицай би трябвало да тежи повече от становището на някои политици, които нямат неговата компетентност. Италия и Гърция също поискаха доказателства за руска намеса, а вероятно и други си го мислят, но от солидарност не са го казали публично.
Вече вървят и догадки коя е причината за голямата настървеност в изявленията на британския премиер Мей и външния министър Джонсън срещу Русия и Путин и желанието им да ангажират Евросъюза битка срещу Москва?

Може би в Лондон смятат, че договарянето на Брекзит с ЕС ще е при по-изгодни условия за британската страна, ако отношенията на ЕС със Русия са влошени на максимум. Времето ще покаже обаче чии тънки сметки са правени без кръчмар.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички