Безплатни тестове за ХИВ и хепатит днес

Консултантите използват „бързи" тестове, като се взема само капка кръв от пръста

Безплатни тестове за ХИВ и хепатит днес | StandartNews.com

Безплатни тестове за ХИВ и хепатит ще могат да се направят днес в София и в Благоевград, като част от Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит и във връзка с Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатор е Центърът за сексуално здраве Check Point София.

Мобилната клиника CheckPoint София ще е на разположение до 16 часа на езерото „Ариана" в София. В Благоевград от 13 до 17 часа изследването ще е в здравноконсултативния кабинет „Здраве без граници", който се намира на ул. Тодор Александров 45, офис 2.

Консултантите използват „бързи" тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Няма ограничения за прием на храна и напитки преди изследването. Резултатите са готови след 15 минути.

Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочени и подкрепени в последващите стъпки за уточняване на състоянието им.

ХИВ и хепатит са тихи инфекции, които могат да протекат безсимптомно. Докато ХИВ се предава основно по сексуален път, някои типове хепатит могат да се предадат при маникюр, зъболекар, при татуиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай