Без такса за маси пред заведенията

Предложението е по повод мярката за затварянето им и ще важи два месеца

Без такса за маси пред заведенията | StandartNews.com

Заведенията в София ще бъдат освободени от такса за поставяне на маси и столове на открито. Предложението е по повод мярката за затварянето им и ще важи два месеца. Предстои да бъде одобрена от Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък.

Общинарите предлагат търговските обекти да не дължат пари от 1 декември 2020 г. до 31 януари 2021 г. за подвижни съоржения, които разполагат на открито. За фирмите, които вече са заплатили таксата, парите ще се броят за следващи периоди на работа.

Това е поредната мярка на кметсвото в помощ на бизнеса в града. През ноември за втори път СОС реши наемателите на общински терени, които не работят заради коронакризата, няма да дължат наеми. Търговците на нежилищни имоти не дължат наем за срока, в който са преустановили своята дейност, но не по-дълго от периода 15 юли 2020 г. – 31 декември 2021 г. Облекчение има и за наемателите, които са работили, но са загубили значителна част от оборота си. При спад от 20 до 50% от оборота за съответния месец от периода на противоепидемичните мерки, отстъпката е в размер на 20%. При спад над 50% отстъпката е половината от наема.

В четвъртък общинарите ще приемат и друга мярка за облекчение на фирмите, пострадали от коронакризата. Те ще разгледат предложението собствениците на малките хотели, хостели и стаи под наем да плащат десет пъти по-малък данък през 2021 г.  В момента по закон размерът на патентния данък е от 25 до 250 лв. за местата за настаняване с не повече от 20 стаи, категоризирани с една или две звезди, а общинските съвети решават каква ставка да прилагат. За София тя е максималната от 250 лв. Сега обаче общинарите предлагат да се плаща 25 лв. на стая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай