"Бащата" на Бузлуджа не я дава на БСП

Арх. Георги Стоилов се вдъхновил от летящите чинии през 70-те

"Бащата" на Бузлуджа не я дава на БСП  | StandartNews.com

София. В основите на мемориала на връх Бузлуджа е вградена капсула с послание към идните поколения. Тодор Живков сам поставя цилиндъра с летописа за пътя на столетната партия, тръгнал от върха. Ако някой се наеме сега да допише посланието обаче, то трябва да звучи така: "На Бузлуджа първо идваха с цветя и песни, макар и по задължение, а сега по желание можете да ударите едно питие под благосклонния поглед на Маркс, Енгелс, Ленин и Георги Димитров."

Това е смисълът на предложението на младежката организация на БСП мемориалът на Бузлуджа да се превърне в нещо като отворено за социдеи заведение в сърцето на планината. Авторът на паметника арх. Георги Стоилов обаче не смята тази идея за интересна. Според него връх Бузлуджа е място, където витае националният дух, защото той е свързан не само с партизаните и социалистите, а и със Стефан Караджа, с борбата за освобождение от турско робство. "Паметникът може да стане пантеон на великите българи", смята председателят на Международната архитектурна академия.
За него историята с мемориала започва в началото на 70-те години. Тогава бил обявен конкурс за

три малки паметника и петолъчна звезда на самия връх

Стоилов се явил на конкурса и го класирали на първо място. Малките паметници били построени, но големият е отложен. Първият проект, който младият тогава архитект предложил, бил доста по-различен от мемориала, който е сега на върха. Той представлявал един обръч на пилони, а по средата една висока колона с петолъчка. "Той беше отворен от всички страни, с много въздух", обяснява архитектът. По онова време неговата идея не била изпълнена, но Стоилов вече дори не си спомня защо. След това старозагорският комитет на БКП, естествено, с благословията на ЦК, решава, че все пак на върха трябва да има някакъв мемориален комплекс. Стоилов получава картбланш за строежа. Той предупреждава, че проектът трябва да се усъвършенства, защото времето дава други идеи. "Тогава бяха на мода летящите чинии", усмихва се доайенът на архитектите у нас. Той скицирал два-три месеца, докато идеята за пантеона се избистри и на финала се получил комплексът от сферичното тяло с петолъчния пилон. Авторът отива при Тодор Живков с фотомонтаж на паметника. Бай Тошо веднага се вдъхновил от идеята и наредил градежът да започне. С Богдан Атанасов, който е главен конструктор на комплекса, правят инженерните планове. Те включват не само паметника, но и нов път до него, захранване с електричество, изобщо една цяла нова инфраструктура. Изпълнението е възложено на Строителни войски. "Покрай паметника и те си направиха една вила в гората", спомня си с усмивка арх. Стоилов. Той дал идея парите за монумента да се съберат с доброволни вноски от народа, а не да се дадат директно от партията и държавата, които всъщност по онова време са едно и също. "Събраха се 16 милиона лева, но

строителството на мемориала излезе 14 милиона

- разказва авторът на "Бузлуджа". Останалите 2 млн. лева били раздадени за други обекти. Строителството продължило над две години, защото условията в планината са много сурови. Пет месеца от годината е невъзможно да се сложи камък върху камък заради виелиците, дълбокия сняг и минусовите температури. След като е вдигнат грубият строеж, Стоилов започнал да мисли за вътрешната украса. Съюзът на художниците избрал пък творците, които да изработят мозайките на пантеона. С тях покриват вътрешния и външния кръг на "чинията". Редени са от цветен смалц с технология, по която са правени римските мозайки в Помпей. В центъра на купола също е поставен символ. Пленарната зала в средата на "чинията" пък е покрита с бял мрамор. Архитектът се гордее с това, че пантеонът на Бузлуджа е с диаметър 60 м, а

единственият му конкурент в Рим е едва 40 м

"Мозайките се работеха почти една година, а сега са напълно разрушени", съжалява Георги Стоилов. От голяма дупка в покрива тече непрекъснато вода. Мраморът отдавна е изчезнал. След двайсет годишна пауза авторът ходил миналата година с приятел фотограф да види "рожбата" си. Там обаче заварил човек да товари на камион извадена от паметника арматура.
"Ясно е, че след промените нещата у нас се промениха и Бузлуджа не може да е партиен монумент, защото това е нахално", коментира архитектът. Той е озадачен, че след като премиерът Бойко Борисов дал паметника на БСП, а БСП прехвърлила грижата за него на младежката си организация, никой не го е потърсил за съвет.
За осъвременяването на мемориала Георги Стоилов смята, че

на мястото на петолъчката може да се издълбае българският лъв

Вътре пък трябва да гледат от стените изображения на всички велики българи от Аспарух през Борис I, Симеон, възрожденците, Левски и Ботев. "Поне двайсет, трийсет имена може да бъдат показани в мемориала", сигурен е един от най-известните ни архитекти. Идеята за пантеон на България го занимавала от години, но все още никой не се е заинтересувал от нея. "Открай време има бизнесмени с мераци да превърнат паметника в нещо друго, защото конструкцията му е бетонна и почти вечна. Но това е срам за България - ядосва се основателят на Съюза на архитектите у нас. - Това е все едно да обявиш Васил Левски за кантонер по пътищата, защото е обиколил всички места в страната", допълва огорчен Стоилов. Той е сигурен, че паметникът може да има само символично значение и нищо друго. "От БСП не могат да предприемат нищо без мен, защото държа авторските права - категоричен е той. - Бузлуджа е паметник и не може да се превърне нито в кафене, нито в сладкарница, нито в нещо друго", отсича шефът на Международната архитектурна академия. Той предлага незабавно да се закърпи покривът с медна ламарина, защото дъждовете и снеговете "изяждат" с всеки изминал ден мемориала. Така ще се спре процесът на рушене. След това вече можело да се мисли какво да се направи с монумента. "Истинското предназначение на паметника е да стане символ на България. Това няма да отнеме чак толкова много пари, щом държавата може да прави магистрали, ще намери някой лев и за този паметник", смята арх. Стоилов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай