Банята на Бай Ганьо очаква посетители

Царят идвал с черния си "Мерцедес" за специална вана, в соца се прочува с Георги Калоянчев

Банята на Бай Ганьо очаква посетители | StandartNews.com
  • 110-годишната сграда била единствена по красота и удобство в България
  • Царят идвал с черния си "Мерцедес" за специална вана, в соца се прочува с Георги Калоянчев Румяна Николова

 

Емблематичната баня в Банкя ще посрещне следващата пролет първите си посетители от 20 години насам.

Вековната сграда, в която са снимани кадри от култовия филм "Бай Ганьо" с Георги Калоянчев, вече е напълно възстановена, след като в последните няколко десетилетия тънеше в разруха.Строежът на непостижимата по великолепието си за онова време Голяма балнеолечебница започва на 7 март 1907 година и завършва на 20 май 1910 година. Открита е тържествено на 24 май 1911 година. Със своята самобитна архитектура сградата е най-характерната за курорта постройка и с нея завинаги е свързана представата за Банкя. За времето си тя е била единствената по красота и удобства в цялата страна и една от малкото такива бани в Европа.Работена е по планове на проф. Карл Хохедер от Мюнхен, под прецизното ръководство на  архитект Нено Нешев и предприемачите братя Савови от София и Никола Рангелов от Банкя. За построяването са изразходвани 824 222 златни лева.

За времето си, а и сега, банята е истинска архитектурна перла - фоайе с размери 11 на 11 метра с красив свод, две обширни чакални, помещения за физиолечение, лекарски кабинет, басейни 6.30 на 6.30. Всяко отделение разполага с 10 вани, две от които за царското семейство. Материалите за вътрешното оформление, включително и стъклени тухли, са доставяни специално за банята от Белгия, Франция и Виена. Всички басейни и вани са облицовани с италиански мрамор и мозайка. Кабинетите, вратите, подовете са от славонски дъб. Банята е мястото, от което посетителите, включително и царските особи, си тръгвали възродени от благодатния досег с целебната вода.Банята е гвоздеят на курортното селище. След нейното изграждане започва разрастването му, създава се неповторимата атмосфера.

Аероплан доставя букет за красива госпожица

Следната трогателна история е описана във вестник "Банки":"В един топъл летен ден в началото на миналия век, когато дори появата на автомобил е събитие, над китното курортно село Банки се появява и започва да кръжи... аероплан. Изненадата на местното население и курортистите е още по-голяма, когато аеропланът се снижава над парка пред банята и от него пада нещо, което накарало всички хора наоколо да се затекат към мястото. Оказало се разкошен букет цветя с поздравителна картичка за госпожица, отдъхваща си в хотел "България". Младеж занася букета на девойката, а в сърцата на летуващите за дълго остава споменът от романтичния жест".Всичко в Стара Банкя в началото на миналия век е една вълнуваща романтика. По онова време лечението в минералните бани е издигнато в своеобразен култ. Дами с елегантни шапки и изискани господа са пристигали с омнимбуса от София или с трена, за да си доставят удоволствието от досега с целебната вода и въздуха на Банкя. Вечер от многобройните хотели и ресторанти се разнасяла музиката на струнни оркестри. Журове и вечеринки са разнообразявали престоя на гостите, голяма част от които е била столичната бохема.  А утрините сред банкянските дъбрави, огласяни от хора на птиците, са били така прекрасни, че поетът Иван Вазов е възпял едно такова утро и завинаги го е направил част от духовния ген на банчанина. От пощенската станция на селото към всички краища на България се разпращали картички, представящи възхода на все още младия курорт. По-голямата част от тях са били с изгледи от Голямата баня - емблема на курорта, гордост на цяла България - единствена по лукс и разкош за времето си. Когато лятно време по пътя от София се вдигне облак прах и се появи черен автомобил "Мерцедес", хората знаят - царят пристига. Очаква го специалната царска вана, след което освежен, заобиколен на почетно разстояние от рояк любопитни малчугани, минава през парка и черният му автомобил го отнася обратно към столицата. Животът в курорта намира отражение и по страниците на вестник "Банки", в който освен съвети към летуващите как да ползват водата, с много хумор са наситени рубриките: "Какво се говори в женската баня" и "Какво се говори в мъжката баня".

Още тогава по страниците на вестника се поставя въпросът в Банкя да има повече цветя, както приляга на един курорт.Блясъкът на Банята в Банкя не угасва и по време на социализма. Тя продължава да е любимо място както на местните, така и на софиянци. Там са снимани и сцените на "Бай Ганьо в банята" от Филма с Георги Калоянчев, който също е от Банкя.Действителният размер на басейна, в който се цамбурка алековият герой, е много по-малък от този, който се вижда на екрана, което се обяснява с "магията на киното".

Реставрацията е за 8 млн. лева

Сега се планира в банята да бъде изграден и по-голям 25-метров подземен басейн. Това е едно от изискванията към бъдещия концесинер като общината ще направи пореден опит да намери добър стопанин за сградата.Тя беше затворена през 2001 г. След това дълго време остана неизползвама, а в един момент стана дори и опасна. "През 2007 г. заварихме банята в Банкя, символа на града, градообразуващия фактор в изключително тежко, аварийно състояние. Към онзи момент имаше заповед да бъде обезопасен обектът, тъй като представляваше опасност за преминаващите хора", припомни кметът на Банкя Рангел Марков.

Впоследствие собствеността на банята беше прехвърлена от здравното министерство на Столичната община, респективно на район Банкя. От кметството направиха неуспешни опити да я дадат на концесия. "След това направихме една успешна процедура по учредяване на право на строеж за изграждане на балнеолечебен хотел, който се намира в непосредствена близост до Банята, с който осигурихме необходимите средства - близо 8 млн. лева, за да може да се извърши реставрацията на банята. Тя в момента е готова", посочи Рангел Марков. По думиите му остава една последна стъпка - банята да започне отново да работи и да приема посетители. Ако всичко върви по план, процедурата трябва да приключи до Нова година и от следващата пролет банята в Банкя да отвори врати. Точно 111 години след първото и официално откриване през 1911 г.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай