Събота,

БАН отваря университет

От: Администратор -
A
A
A

София. Българската академия на науките планира да си направи университет, съобщи шефът й акад. Никола Съботинов. "Това ще бъде елитно висше училище за ограничен брой студенти, ще се преподава на английски", разказа той пред агенция Стандарт Нюз.

В момента е създадена комисия, която подготвя проекта за бъдещия вуз, и веднага щом сме готови, ще поискаме акредитация от министерството на образованието, поясни Съботинов.

Идеята е сегашният център за обучение на докторанти да бъде разширен в посока подготовка на магистри и бакалаври. Ще обхваща предимно природо-математическите, точните науки и икономиката. Най-вероятно ще се използват пари по оперативните европейски програми, тъй като бюджетът на БАН е недостатъчен за целта, каза Съботинов. Той обаче посочи, че имат уникална база - студентите ще могат да учат в обсерваторията в Рожен, в ядрения реактор на БАН и на учебния кораб "Академик".
 
"Надявам се, че няма да има проблем с нашия университет. Ще си приберем и учените, които сега четат лекции в други висши училища, да преподават при нас", каза академикът.

"Не съм чувал за такова намерения на БАН, след като ни запитат, ще стартираме процедура по акредитация. Тя обаче е дълга и едва ли успеят да стартират през новата учебна година", каза шефът на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. Боян Биолчев.


Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички