БАН избира временен шеф на метеоролозите

Снимка: БГНЕС

БАН избира временен шеф на метеоролозите | StandartNews.com

Българската академия на науките (БАН) трябва да избере днес временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Очаква се това да се случи на заседание на УС на БАН. Кандидатурите за директор трябва да постъпят от Общото събрание на учените на НИМХ, като идеята е да няма допълнително напрежение сред метеоролозите, които протестират вече 6 месеца.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обясни, че до момента няма предложена кандидатура от страна на НИМХ. „Там има наслоени емоции, които трябва да се преодолеят. Служителите на Института казват, че никой не иска да изпълнява длъжността директор, защото се опасяват от лични нападки и компрометиране", посочи Вълчев и увери, че такова наказателно отношение няма да има. Според него прекратяването на мандата на директора на НИМХ е било неуместно, с по-скоро наказателен характер. Той призова БАН и НИМХ да спрат с личните нападки.

Кризата между Института и Академията бе тема на пресконференция на Общото събрание на БАН. На пресконференцията от Академията подчертаха, че бившият директор на Института проф. Христомир Брънзов не е уволнен, а отстранен и обърнаха внимание на дейността му. От Академията уточниха, че сред мотивите за отстраняването му са нарушаването на устава на БАН, неспазване на решения на Общото събрание и отказът от финансов одит на Института. Проф. Бойко Георгиев от БАН обясни, че от Академията имат съмнения, че нещата не са съвсем наред заради факта, че директорът на Института проф. Брънзов освен виден учен и ръководител на един научен институт, е и собственик на бизнес, който в голяма степен е свързан с дейността на НИМХ.

Колегата му проф. Константин Хаджииванов (вляво на снимката) обясни, че това е в нарушение на устава на Академията. Той посочи, че не разбира защо не е допуснат и финансовият одит на Института, което също е сред мотивите за отстраняването му. „Не знам защо той не беше допуснат. При това положение обикновено се пращат сигнали към АДФИ, защото това са сериозни поводи за съмнения. Какво е положението аз не мога да ви кажа, защото нямаме никаква информация", коментира проф. Хаджииванов.

Проф. Лъчезар Аврамов допълни, че ръководството на НИМХ не е подало оставка, а заплашва, че ще саботира дейността на държавата. „Тези хора подлежат на административна отговорност, а ако настъпят последици, подлежат и на наказателна отговорност. Обръщам се към тези колеги, да не се правят на изнудвачи, а да си изпълняват задълженията", заяви още проф. Аврамов. Според него трябва да изчакат два-три дни, докато бъде назначен временно изпълняващ директор, който да сложи в ред всичко до протичане на нормалния избор, ако бъде решено Институтът да остане или ако бъде изведен към неизвестния бенефициент. Проф. Аврамов обърна внимание, че никой не говори къде трябва да отиде НИМХ и се пошегува, че е добра идеята да мине към Светия синод, защото времето е Божа работа.

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева (вдясно на снимката) отново потвърди съгласието на оглавявания от нея орган за частично изваждане на НИМХ в нова структура. По думите ѝ насила хубост не става. Според нея БАН не споделя надеждата на НИМХ, че излизайки от Академията, ще бъдат по-добре финансирани. Проф. Славчева поясни, че основната причина, зад която се крие автентичният протест на НИМХ, е липсата на достатъчно средства в бюджета, отпуснат от държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай