Азербайджанската общност: Конфликтът в Карабах не е религиозен

Възмутени са от нападките на арменски представители срещу Плевнелиев

Азербайджанската общност: Конфликтът в Карабах не е религиозен | StandartNews.com

Членове на азербайджанската общност в България публикуваха изявление по повод изказване на бившия президент Росен Плевнелиев на Глобалния форум в Баку, което предизвика недоволство сред представители на арменската диаспора у нас. Ето какво се казва в изявлението на азербайджанската общност:

"Враждебният и ненавистнически тон на изявлението на арменската общност в България, по повод интервюто на четвъртия президент на Република България г-н Росен Плевнелиев, в рамките на VIII Глобален форум в Баку, предизвикa възмущението на азербайджанската общност в България. В своето интервю бившият български президент отбеляза особеното значение на уреждането на териториалния конфликт въз основа на нормите и принципите на международното право и на решенията на международните организации. В това отношение беше изтъкнато, че азербайджанската страна е изпълнила резолюциите № 822, 853, 974 и 884 на Съвета за сигурност на ООН, които изискваха незабавното, безусловно и пълно оттегляне на всички окупационни сили на Армения от окупираните азербайджански територии. Беше наблегнато и на необходимостта от установяване на добросъседски отношения, както и на възстановяването на търговско-икономическите отношения между Армения и Азербайджан. 

Бихме искали да напомним, че вследствие на въоръжената агресия на Република Армения срещу Република Азербайджан, международно признатите територии на Азербайджан, включително и принадлежащият му регион Нагорни Карабах и още 7 азербайджански региона около него, са били под военната окупация на Република Армения в продължение на почти 30 години. В резултат на тази агресия повече от един милион азербайджанци са насилствено изселени от родните си места в региона Нагорни Карабах и в Армения и са станали бежанци и вътрешно разселени лица.   

Мащабната  провокация и интензивно обстрелване на позициите на азербайджанската армия и населени места, където живее цивилно население, от страна на арменските въоръжени сили на 27 септември 2020 г. предизвиква Азербайджан да предприеме контра мерки за освобождаване на окупираните си територии съгласно член 51 от Устава на ООН.

Конфликтът между Армения и Азербайджан не е религиозен, както искат да го представят представители на арменската общност в България, а териториален, възникнал в резултат на неоснователните териториални претенции на Армения срещу историческите и международно признати територии на Азербайджан.

Със своето мълчаливо съгласие и подкрепа на агресивния арменски сепаратизъм в окупираните територии на Азербайджан, през всичките тези 30 години, отделни националистически лидери на арменската общност в България способстват за засилването на междуетническата ненавист, неприязън и ксенофобия между арменци и азербайджанци. Така наслоеният агресивен национализъм намира своето ярко изражение в това изявление, в което обвинението по адрес на г-н Р. Плевнелиев, излиза извън рамките на общоприетата човешка етика, морал и нравственост. 

Азербайджан е мултикултурно и мултиетническо общество, където живее огромна и уважавана православна християнска общност, включително и българи. Азербайджанската общност в България изразява надежда, че след всички тези десетилетия, разумът и мъдростта ще възтържествуват, за да може най-после да се стигне до установяването на дългосрочен мир, безопасност и сътрудничество между Азербайджан и Армения, в името на благополучието и благоденствието на бъдещите поколения на двата народа."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай