Армията няма да участва в полицейски операции

Текстът не беше добър, МС не може да ни диктува, каза Константин Попов

Армията няма да участва в полицейски операции | StandartNews.com

Парламентът се опъна на правителството и отхвърли предложението и армията да се включва в операции на МВР по решение на кабинета при заплахи с висока обществена опасност.

"Текстът не беше добре формулиран, нямаше необходимата конкретност и създаваше двусмислие. Точно поради тази причина този текст не беше приет в комисията", заяви в кулоарите след гласуването на промените в закона за отбраната председателят й Константин Попов. "Армията и Въоръжените сили няма да участват в такива операции, които би трябвало да са отговорност на МВР, по-специално на Жандармерията", допълни депутатът от ГЕРБ.

"Имаме разделение на властите. МС не може да ни диктува това, което да се случва в Народното събрание", каза шефът на военната комисия.

Мнението на депутатите от военната комисия беше подкрепено и от военните - началникът на отбраната, ген. Андрей Боцев, се съгласи с ген. Попов и коментира, че предложените от МС текстове не са били добри.

"Друг е въпросът, ако се внесе сериозна конкретика, дефинират се ясно понятията, но когато не е ясна идеята, няма смисъл да се появят такива текстове. Идеята не е лоша, но не е добре формулирана", допълни Попов.

В същото време армията запазва всички свои ангажименти по закона за борба с тероризма, по охрана на границата и при бедствия и аварии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай