Оферти от 6 държави за нов облик на пл. Св. Неделя

Столичната община обяви международния конкурс за обновяването на „Св. Неделя“ през миналата година

Оферти от 6 държави за нов облик на пл. Св. Неделя | StandartNews.com

14 оферти от архитектурни колективи от България, Италия, Франция, Румъния, Русия и Турция са подадени в международния конкурс за идеен проект за обновяване на площад „Св. Неделя“ в историческия център на София. Най-много са българските и италианските екипи, има по едно предложение от френски, румънски, турски и руски архитекти.

Офертите бяха отворени в  НАГ на 14 май, са само заявка за участие, в която архитектурните колективи представят единствено своя професионален опит до момента.  На 20 и 21 юни тази година журито от 15 души ще проведе финално заседание, на което ще  селектира 7 от тях  и ще покани авторите да разработят проекти за обновлението на площада. След това предложенията ще бъдат класирани, като този, който ще получи първа награда ще получи и покана от Столичната община за реализация на проекта. Подобен конкурс с ограничено участие и на два етапа се провежда за първи път у нас през последните години, независимо, че е световна практика.

Самата реконструкция на „Св. Неделя“, според работния график, се предвижда да започне през 2020 година.  

В международното жури участват специалисти от цял свят, които са безспорни авторитети в своите области. Съгласие да са част от него са дали и изявени българи, сред които арх. Георги Дойчинов, който работи в Германия и Австрия,  арх. Адриана Начева, чието студио е в Лондон и тя е в Топ 8 на жените архитекти в света, председателят на Камарата на българските архитекти арх. Борислав Игнатов, който има 10 години опит в архитектурни проекти в САЩ, Галина Тачиева, която има множество реализирани проекти в САЩ, Русия и Латинска Америка и доц. Йорданка Кандулкова,  международно признат специалист по опазване на културното наследство.

Сред участниците от чужбина е  Мартин Аарц, директор на отдела по градоустройство на общината в Ротердам, сред чиито проекти е реконструкцията на историческия център на Ротердам, главният архитект на Варшава Марлена Хапах, директорът на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана Йони Бабоци, главният архитект на Москва Сергей Кузнецов. Член на журито е италианският архитект Паоло Дезидери, сред чиито работи са високоскоростната жп гара в Казабланка и новата опера във Флоренция, както и неговият колега  Сотирис Цолус, архитект от Атина, който в момента ръководи RMJM Dubai.

В журито е основателят и главен редактор на ArchDaily Дейвид Басулто, а от страна на Столичната община участва Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към СОС.  Всички членове на журито са и преподаватели или гостуващи лектори в световно известни университети.  

Столичната община обяви международния конкурс за обновяването на „Св. Неделя“ през миналата година. Основното изискване в него е запазване на историческия му характер, създаване на връзка между пешеходните пространства, съвременен градски дизайн, достъпна среда и икономическа целесъобразност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай