Акцията в община Бургас заради имот на Цар Борис III

Монархът дарил терена на общината, после комунистите го национализирали

Акцията в община Бургас заради имот на Цар Борис III | StandartNews.com

Полицейската акция, която се проведе днес в община Бургас, е във връзка с имоти, дарени на кметството от Цар Борис III през 1936 г., съобщи "Флагман".

В 11 часа пред сградата на общината от две патрулни коли на МВР със софийска регистрация излязоха неколцина полицаи, придружени от поемни лица. Половин час по-късно, с официално прессъобщение стана ясно, че проверка е извършена и в Областна администрация става въпрос за деактуване на имоти в парк „Росенец“.

Става въпрос за 4600 дка, които са предадени за стопанисване на Община Бургас през 1936 година от цар Борис III, впоследствие са национализирани през 1947 година с приемането на т.нар. Димитровска Конституция.

За въпросните имоти, които се намират в парка, но не са свързани със прословутите сараи на Ахмед Доган, Община Бургас дълги години водеше битка за връщането им, но в крайна сметка делата бяха загубени на на иснатнция върховен съд през 2012 г. Именно заради това кметът Димитър Николов издава заповед за деактуването им, която, може би, заради техническа грешка се припокрива с друга заповед, свързана с отдаване под наем на имот на общинския хлебозавод, съопбщава "Флагман". Днес разследващите са търсили двете заповеди, които са иззети с протокол,

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай