Адвокатите се отказаха да протестират

Членове на Висшия адвокатски съвет ще се срещнат с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателя на комисията по вътрешен ред и сигурност Цветан Цветанов...

Адвокатите се отказаха да протестират | StandartNews.com

Членове на Висшия адвокатски съвет ще се срещнат с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателя на комисията по вътрешен ред и сигурност Цветан Цветанов. Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Той коментира протеста на адвокатите  срещу Закона за мерките срещу изпирането на пари. Според приетите нормативни правила защитниците са длъжни да докладват на ДАНС за съмнителни финансови операции.

Кирилов, който е адвокат и член на Софийската адвокатска колегия, коментира, че има положителна воля от страна на ДАНС да се приложат гъвкави механизми спрямо съответните професии. Той посочи, че е  обсъждано мерките да се осъществяват тогава, когато е налице завишен риск от извършване на сделки или операции, с които да се финансира тероризъм или да се перат пари.

Според Кирилов адвокатите не би следвало да се изравняват по задължения в рамките на този закон с финансовите институции, лицензирани за осъществяване на тази дейност. "Разбрах, че има разбиране в ДАНС за това и ще се намери подходящ регламент в правилника за прилагане на закона и, ако е необходимо, в законовата рамка", коментира още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай